Savez invalida rada Vojvodine obeležio 55 godina postojanja

VIDEO K9: Povodom obeležavanja Međunarodnog dana invalida, Savez invalida rada Vojvodine priredio je svečanost na kojoj je proslavljeno i 55 godina postojanja ovog saveza.

198

Ujedinjene nacije su 1992. godine odredile 3. decembar kao Međunarodni dan invalida, a Savez invalida rada Vojvodine obeležava taj dan od 1998. godine, kažu organizatori svečanosti koja je tim povodom priređena u Novom Sadu.

“Još 1964. godine uredbom, odnosno potpisom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita je prihvaćeno da je pokrajinski odbor onovao organizaciju invalida rada. E, sad mi normalno posle toga menjamo ime u Savez, jer je na nivou Vojvodine stvoren Savez da može da okuplja i druge opštinske organizacije. Savez su osnovale opštinske organizacije koje na teritoriji Vojvodine su mnogo mnogo starije od samog Saveza. Ali, mi kažemo da smo mi Savez da je lider u ovom delu Vojvodine”, rekla je Stana Svilarov, predsednica Saveza invalida rada Vojvodine.

Želja im je, kako je istakla, da više rade i okupljaju se kako bi nalazili rešenja za probleme sa kojima su suočenbi, jer je to predviđeno i Statutom saveza.

“Međutim, nismo zadovoljni statusom invalida rada korisnika invalidske penzije u visini od 50 posto, jer Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju od 2003. godine je upravo ta kategorija ustanovljena. Svi oni invalidi rada koji su posle u firmama do tada radili, koji su postali tehnološki višak mogli su, jer nisu skrivili prestanak radnog odnosa, mogli su da se preko Fonda PIO prijave i dobiju taj prefiks delimične penzije, odnosno rešenje da su korisnici penzija u visini od 50 posto”, navela je Svilarov.

Nije reč samo o 50 posto manje prihoda, nego i svih ostalih prava koja proističu iz penzijsko-invalidskog osiguranja, objasnila je Svilarov. Sa ovim i sličnim problemima Savez se bori od svog osnivanja pre 55 godina pokušavajući da nađe partnera u nadležnim institucijama.

“Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova pojedinčano ovaj dan predstavlja u svakodnevici našeg ponašanja i pre svega kroz naše planove, programe, ali i kroz investiciona ulganja. Tu smo da pomognemo, tu smo da budemo partneri. I tu smo neko ko će i naredne godine itekako biti pravi pokazatelj svega onoga što su njihove potrebe”, kazao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku.

Savez invalida rada Vojvodine je na svečanosti povodom 55 godina postojanja uručio i plakete u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju pojedincima, ustanovama i organizacijama koje su im pomagali u dosadašnjem radu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.