Saveti za dugovečnost

VIDEO K9: O zdravlju treba voditi računa redovno, a ne samo kada se pojavi neki zdravstveni problem. Za održavanje dobrog zdravlja i kondicije organizma među najvažnijim faktorima je pravilna ishrana koja, kažu nutricionisti, podrazumeva raznovrsnost i umerenost.

0
187

Kaže se da je zdravlje je najveće bogatstvo i ono u velikoj meri zavisi od hrane koju unosimo u organizam.

Način ishrane trebao ni biti prilagođen za svakoga ponaosob, u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja, ali i želja i afiniteta, kažu nutricionisti.

“Imate toliko toga dobrog koje pojedinci ne vole. Pa, sad naći način kako da mu kažemo. Ne vole ljudi, pogotovo današnja deca koja nemaju navike ni voća ni povrća, svežih salata. Vrlo je to retko. I sad nešto vole. Pa hajde ono što malo manje vole iskombinovati sa onim što voli, pa naći način. Pa jednostavno ako su deca u pitanju, o tome sam često govorio u poslednje vreme, motivisati ih na neki način. Postoje neke stvari koje vole, neki dezert ili slatkiš koji mu obećate da će dobiti kao svaki dezert posle jela, ako bude ispoštovao ono što bi trebalo”, rekao je nutricionista dr Dušan Živić.

Deca se, kao i odrasli, mogu motivisati da jedu raznovrsne namirnice, pa i one koje ne vole a koje su dobre za njih, samo im se treba posvetiti i naći pravi način, smatra Živić. Takođe je važno pronaći balans između količene hrane koju pojedemo u toku dana i učestalosti obroka.

“Sasvim je sigurno da čovek mora, treba da nađe količinu hrane koju treba da pojede, broj obroka. Zna se to, da treba tri glavna obroka, da su poželjne užine između obroka. Mada ima raznih stvari sad tih raznih dijeta da se ne vraćamo tome. Da se deset sati ne jede, pa ovako, pa onako. Ljudi mogu da se naviknu na sve, mada za običnog čoveka koji živi svakodnevnim životom ova priča sa tri glavna obroka i dve užine je nešto što bih ja savetovao”, naveo je Živić.

Što se tiče brze hrane, ili one “teške” i začinjene, dr Živić kaže da nema dobre ili loše hrane, već samo njenog umerenog ili prekomernog unosa u organizam, što, kako je dodao, važi i za konzumiranje alkoholnih i gaziranih pića.

Zdrav stil života podrazumeva i umerenu fizičku aktivnost, podseti je dr Živić koji smatra da bi, ako ne svakodnevno, a ono bar tri-četiri puta nedeljno upražnjavati neki vid rekreacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.