Savet za borbu protiv korupcije: Vesić želi da diskredituje rad Saveta

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije danas je ukazao da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić želi da diskredituje rad tog nezavisnog tela izjavama da Savet u svojim izveštajima koristi netačne informacije.

0
233

“U pisanje svojih izveštaja, koji se bave fenomenima sistemske korupcije, Savet zvaničnim putem od organa vlasti traži konkretnu dokumentaciju i informacije. Pored toga, Savet koristi i podatke koji su zvanično objavljeni na sajtu državnih institucija i drugih subjekata, kao i informacije koje objavljuju javna glasila. Za sve podatke koje Savet koristi u svojim izveštajima navodi izvor informacije, pa su samim tim podaci lako proverljivi”, naveo je Savet na svom sajtu (www.antikorupcija-savet.gov.rs).

Istaknuto je da je do podataka od organa vlasti Savet dolazio veoma teško i to najčešće uz posredovanje Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i da su brojni primeri da organi vlasti nisu želeli da dostave podatke i pored naloga Poverenika, ili su podaci koje su dostavili nepotpuni.

“Savet nikada nije u mogućnosti da proveri informacije koje dostavljaju organi vlasti, ako ih ne prati verodostojna dokumentacija. To se pre svega odnosi na razne specifikacije u kojima se prikazuju numerički podaci”, naveo je Savet.

Dodaje se da u izjavi zamenika gradonačelnika nikada nije navedeno koji podatak nije tačan, “već je njegova izjava očito imala za cilj da se diskredituje rad Saveta, što je postala praksa i drugih državnih organa, ako su u izveštajima Saveta iznete činjenice koje im ne odgovaraju”. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.