Savet EU usvojio prvi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama

Savet EU dao je zeleno svetlo za prvi zakon Evropske unije o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, za koji države članice imaju rok od tri godine da ga implementiraju u nacionalno zakonodavstvo.

0
8

Novim zakonom se od svih članica EU zahteva da kriminalizuju sakaćenje ženskih genitalija, prisilno sklapanje brakova i sajber nasilje, kao što je deljenje intimnih fotografija bez pristanka, sajber uhođenje, sajber uznemiravanje i sajber podsticanje na mržnju ili nasilje, navodi se na sajtu Saveta EU.

Pol Van Tigčelt, potpredsednik belgijske vlade i ministar pravde i Severnog mora, kazao je da je donošenje ovog zakona, revolucionarni trenutak u jačanju prava žena.

Direktiva sadrži i detaljna pravila o merama pomoći i zaštite koje države članice treba da pruže žrtvama i mere za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici i postavlja standarde za zaštitu žrtava ovih krivičnih dela.

Ovaj zakon će garantovati, širom EU, da će njegovi počinioci biti strogo sankcionisani i da će njegove žrtve dobiti svu potrebnu podršku. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.