Saradnja Vladimira Pištala i SNP

VIDEO K9: Srpsko narodno pozorište potpisalo je protokol o saradnji sa Vladimirom Pištalom, književnikom, predavačem svetske i američke istorije u SAD, dobitnikom NIN-ove nagrade 2009. godine.

0
351

Protokolom o saradnji Vladimir Pištalo je Srpskom narodnom pozorištu ustupio prava na dramatizaciju romana “Milenijum u Beogradu” (IK “Agora”, Zrenjanin-Novi Sad), koju će uraditi Nenad Šaponja, književnik, čija se inscenacija očekuje sledeće godine u SNP-u.

Postavljanje romana “Milenijum u Beogradu” mogao bi, prema rečima Nenada Šaponje, da predstavlja prekretnicu avangardnog srpskog teatra. On je naglasio da je ovaj roman zapravo prekretnica u promišljanju celokupne srpske produkcije i da će ovo biti prva dramatizacija ovog romana.

Tema romana je priča koja je priča svih nas i naših generacija. Zanimljiv je i jezik kojim Pištalo piše, koji je posve neuobičajen, a sama ekspresija neverovatna i nesvakidašnja.

Prema rečima v.d. upravnika SNP-a, dr Zorana Đerića, veoma je značajno postavljanjanje na scenu delo savremenog srpskog pisca, i to proznog dela koje ima veoma veliku ulogu za sredinu o kojoj piše.

Vladimir Pištalo spomenuo je jednu od tema koje roman obrađuje, a to je priča o vremenu koje smo donekle zaboravili, ili skrajnuli u uglove sećanja, o vremenu u kojem nas politika nagoni na pregrupisavanje, odnosno opredeljivanje između siromašnih kategorija, između malobrojnih izbora od kojih nijedan nije onaj pravi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.