Saradnja Srbije i Mađarske na očuvanju retkih vrsta

VIDEO K9: U Srbiji se pažnja posvećuje očuvanju populacije velike droplje, dok se u Mađarskoj unapređuju stepske šarke, a saradnjom ove dve zemlje obe strane žele da zaštite ove ugrožene vrste čija staništa se nalaze u Panonskim stepama pograničnog područja, rečeno je na skupu održanom u zgradi Pokrajinske vlade.

0
236

U Srednjoj Evropi su nekada ogromna prostranstva bila pokrivena travnom vegetacijom, čuvajući bogat biodiverzitet i raznolikost predela.

Drastično smanjenje ovih teritorija posledica je pretvaranja travnih staništa u regionu u obradivo poljoprivredno zemljište. Danas ovi ostaci nekadašnjih prostranih stepa, pružaju utočište mnogim ugroženim i retkim životinjskim i biljnim vrstama.

Velika droplja i stepska šarka čija su staništa upravo Panonske stepe, osetljive su vrste koje su ugrožene do te mere da im preti nestajanje, rečeno je između ostalog na promotivnoj konferenciji o očuvanja ovih živih vrsta u u zgradi Pokrajinske vlade.

“U Srbiji je izgrađena zaštitna ograda za veliku droplju i za jednu takvu vrstu koja je vrlo ugrožena i koja je pod brojnim pritiscima, kako ljudskih tako i mnogih drugih, to za nju znači pojačanu bezbednost. Jedna vrsta koja nestaje sada ima mogućnost da se gradi unutar ograde od žice gde ne mogu da priđu predatori, na otvorenom tlu to je jedini način da je spasemo”, rekao je Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ograda, međutim, nije dovoljna za zaštitu velike droplje, istakao je Stojnić, već je potrebno raditi na obogaćenju njenih prirodnih staništa. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je predvideo sadnju kultura koje su za ovu vrstu dobre, lucerke i žite, a sa druge strane, kako je naveo, uskoro treba da počne i košenje.

Velika droplja je ugrožena vrsta u Srbiji, naveo je Stojnić, dok je u susednoj Mađarskoj, podjednako ugrožena jedna specifična vrsta zmije, stepska šarka.

“To je jedna mala vrsta zmije, koja je jako retka i skrovita, za razliku od mužjaka velike droplje. Kolege iz Mađarske imaju veoma težak zadatak da rasade veštački borov zasad koji razdvaja dva vredna stepska staništa i da na njemu ponovo uspostave travno stanište kakvo je nekada bilo”, kazao je Stojnić.

Očuvanje ključnih divljih vrsta Panonskih stepa u pograničnom području Mađarska-Srbija, velike droplje i stepske šarke, zajednički je cilj čijem ostvarenju će zajedničkim akcijama stremiti ove dve zemlje.

“Ono što je konstatovano jeste da je populacija velike droplje negde u problemu, iz razloga što imamo veliki broj ženki i mali broj mužjaka. Mi smo sada preduzeli sve mere da se to dovede u red, tako da bismo voleli da ti mužjaci, koji su velikobrojni u Mađarskoj, sada prelete kod nas i uvide šta smo im to sve obezbedili kako bi njihova populacija mogla da opstane i u Srbiji”, izjavila je Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

IPA projekat prekogranične saradnje, koji ima za cilj da unapredi očuvanje dve retke i ugrožene životinjske vrste, velike droplje i stepske šarke sprovodi se pod nazivom ,,Očuvanje ključnih životinjskih vrsta panonskih stepa u pograničnom području Mađarska – Srbija” od 15. januara prošle do 14. jula ovegodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.