Saradnja socijalno – ekonomskih saveta

VIDEO K9: Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije održali su svoju 83. redovnu sednicu u zgradi Skupštine Novog Sada.

0
736

Na skupu u Novom Sadu je dogovareno intenziviranje međusobne saradnje republičkog i pokrajinskog Socijalno ekonomskog saveta u cilju osnivanja lokalnih socijalno-ekonomskih i koordinacije sa mrežom međunarodnih saveta.

“U sklopu sednice socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije prihvaćeno je nekoliko inicijativa koje se odnose na promene zakona, kao što su promene zakona na imovinu pravnih subjekata, promene zakona o drumskom transportu, i ono što je bitno usvojena je inicijativa za jednu ozbiljnu raspravu na temu obrazovanja i prilagođavanja kadrova ka stvarnim potrebama privrede jer je već uočena u javnosti neadekvatna struktura kadrovska u odnosu na ono što privredi stvarno treba”, kazao je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Pozitivan razvojni trend u Srbiji treba iskoristiti kako bi se sprečio odlazak mladih, ali i stručnih kadrova iz zemlje, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije. U tom smislu će i Pokrajinska vlada, kako je istaknuto, dati punu podršku ovom savetu.

“U tom smislu smo i dogovorili prvu zajedničku sednicu dva Saveta u prvoj polovini meseca decembra kada će biti održana i velika konferencija u organizaciji pokrajinskog socijalo-ekonomskog saveta na naslovom “U susret problemima zapošljavanja i tržišta radne snage na kojima bismo otvorili teme i dijalog o nekim problemima koje smatramo ključnim i gorećim na tržištu rada, ali i kod poslodavaca kao nosioca u njihovom zapošljavanju”, rekao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu.

 

 

“Konkretno o nizu Zakona koji treba da budu usvojeni od strane ova dva ministarstva do kraja godine, i da nećemo rušiti praksu da ti zakoni dođu na mišljenje socijalno-ekonomskog saveta pošto se radi o vrlo važnim zakonima koji imaju dodirnih tačaka sa socijalno-ekonomskim savetom”, naveo je Zoran Đorđević, ministar za rad i zapošljavanje.

Socijalno-ekonomskom savetu, smatraju u ovom telu, potreban je vlastiti budžet koako bi mogli sami sebe da finansiraju.

“Za narednu sednicu je dogovoreno da budžet bude na dnevnom redu i svi zakoni koji budu pratili budžet, a to je vrlo značajno za socijalno-ekonomski savet i to je potpuno jedan drugačiji pristup za razliku od ranijih godina kada budžet uopšte nismo ni imali na razmatranju”, naveo je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Socijalno ekonomski saveti na republičkom i pokrajinskom nivou, kako je rečeno, spremaju dalje zajedničke aktivnosti, što će biti odličan podstrek da zažive i lokalni socijalno-ekonomski saveti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.