Saradnja sa Belorusijom u oblasti poljoprivrede

VIDEO K9: Srbija će u Belorusiju izvoziti seme lucerke, crvene deteline i šećerne repe, u zamenu za semenski krompir, rečeno je na poslovnom skupu na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Susretu delegacija prethodilo je potpisivanje Protokola između dve zemlje, na 3. zasedanju srpsko-beloruske radne grupe za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

636

“Kategorija kao što je poljoprivredna spada u veoma bitnu granu i to je veliki doprinos naše zajedničke saradnje u svim oblastima. Ovde je praksa povezana sa teorijom, tako da se nadam da će biti plodna ta saradnja i u prenosnom smislu i u direktnom”, rekao je Vladimir Čušev, ambasador Republike Belorusije u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje naučnih institucija u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zajedničkim projektima, kao i o širenju plasmana domaće semenske robe na tržište Belorusije.

“Belorusija je specifično tržište za nas. Ipak, oni su dosta severnije, tako da će prvenstveno ići leguminoze, odnosno, tu možemo kvalitetno da im ponudimo semenski grašak, lucerku i crvenu detelinu”, naveo je Jan Turan, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Zamenik ministra poljoprivrede Belorusije Vladimir Grakun potvrdio je da je njegova zemlja zainteresovana za semensku proizvodnju, pre svega kada je reč o kulturama koje kod njih ne uspevaju zbog klimatskih uslova, te žele da ih gaje u Srbiji. Zauzvrat, Belorusija će našoj zemlji isporučiti seme krompira. On je podsetio i na važnost saradnje u naučnoj oblasti.

“Isto tako smo razmatrali i mogućnost razmene studenata između naše dve republike, mogućnost da se radi na povećanju kvalifikacije i druge strane i da se izvrši dodatna obuka nastavničkog osoblja”, kazao je Grakun.

Unapređenje saradnje u oblasti semenarstava, kao i u segmentu transfera znanja i tehnologija poljoprivrednih nauka, imaće i snažnu podršku pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, rečeno je na sastanku.

“Današnja poseta jeste konkretan dokaz da postoji obostrani interes i međudržavne delegacije Srbije i Belorusije, ali isto tako i APV je spremna da uzme aktivno učešće i da podrži ovakve oblike saradnje”, istakao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Najveći udeo u izvozu srpskih proizvoda na tržište Belorusije zauzima voće, a potpisanim Protokolom o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Belorusije će se biti unapređena i oblast povrtarstva i semenske proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.