Saradnja novosadskog i univerziteta sa Tajlanda

VIDEO K9: Tradicionalna razmena znanja i iskustva između visokoškolskih ustanova Srbije i Tajlanda odvija se već 15 godina. Međunarodna konferencija pod nazivom PSU-UNS, predstavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti između Univerziteta u Novom Sadu i "Prince of Songkla University" sa Tajlanda.

0
679

Konferencije se održavaju naizmenično na Tajlandu i u Novom Sadu. Na njima su predstavljeni vrhunski rezultati istraživanja sa oba univerziteta.

Takođe, najbolji radovi se objavljuju u specijalnoim izdanju međunarodnog časopisa “Thermal Science”.

“Ova saradnja sa univerzitetom u Tajlandu traje od 2002. godine. Svake druge godine se održava kod nas, nekada kod njih, saradnja je vrlo uspešna. Objavi se puno radova na konferenciji i zaista, to ćemo negovati i dalje. Saradnja se i proširuje, dolaze iz drugih zemalja”, naveo je prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka.

Prema njgovim rečima, ovo je jedna od najuspešnijih i najaktivnijih oblika saradnje između dva fakulteta. Svake godine FTN primi određenu grupu studenata sa Tajlanda koji dođu na praksu u trajanju od dva meseca. Pored razmene studenata i profesori sa novosadskog fakulteta odlaze na Tajland.

“Ona se bazira na temama koje su vezane za tehniku uopšte, dakle pokriva sve teme koje praktično pokriva i Fakultet tehničkih nauka, znači govorimo o elektrotehnici, mašinstvu, građevinarstvu, zaštiti životne sredine, zatim teme iz računarstva, softverskog inženjerstva i tako dalje. Ukupno imamo 16 različitih tema”, rekao je prof. dr Vladimir Katić, prodekan Fakulteta tehničkih nauka.

Pored saradnje sa univerzitetima u Evropi, FTN sarađuje i sa univerzitetima koji su kulturološki potpuno različiti. Saradnja se uglavnom bazirala u oblastima tehničkih nauka, međutim poslednjih godinu je intenzivirana i u oblasti prava.

“Jedna od ključnih strateških opredeljenja Univerziteta u Novom Sadu je da razvija saradnju sa Univerzitettima iz različitih delova sveta. Mi smo pre svega orijentisani na saradnju sa Univerzitetima saprostora Evrope jer smatramo da pripadamo tom kulturnom, obrazovnom i naučnom krugu, ali je veoma važno da sarađujemo i sa Univerzitetima koji neguju neke druge kulture, imaju drugačije vizije i drugačije poglede na svet”, istakao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Učesnici konferencije očekuju da će učvrstiti kvalitetnu saradnju i proširiti je i na druge oblasti. Planirano je da sledeća konferencija bude održana na Tajlandu, kao i da se uključe i drugi fakulteti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.