Saradnja Novog Sada i Kumanova

VIDEO K9: Sednica Skupštine Novog Sada danas je bila posvećena usvajanju Predloga odluke o uspostavljanju saradnje između našeg grada i makedonskog Kumanova.

163

Odbornici Novog Sada jednoglasno su usvojili Odluku o uspostavljanju saradnje između našeg grada i Opštine Kumanovo iz Republike Severne Makedonije.

Sporazum o saradnji dva grada trebalo bi da potpišu dva gradonačelnika, Miloš Vučević i Maksim Dimitrievski, sledećeg ponedeljka na svečanosti u severnomakadenskom gradu prilikom obeležavanja 500 godina od osnivanja Kumanova.

“Kumanovo je treći po veličini grad u Severnoj Makedoniji, iza prestonice Skoplja, i drugog po veličini grada Bitolja, negde sa blizu 75 000 stanovnika. U Severnoj Makedoniji same Skoplje ima status grada, a ostali veći gradovi približno veličine Kumanovo kao Bitolj, Prilep, Tetovo, svi imaju status opštine. Kumanovo ima veliki značaj za srpsku zajednicu koja je treća po brojnosti iza, naravno, Makedonaca koji su u većini i Albanaca. A ima i istorijske korene koji vezuju srpski narod sa Kumanovom”, rekao je rekao je Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika.

Kumanovo već ima nekoliko gradova partnera na nešto nižem institucionalnom nivou, a to su Vranje i Leskovac, zatim Plovdiv i Gabrovo iz Bugarske, kao i Varaždin iz Hrvatske, kazao je Petrović.

“Nema tu neke velike politike. To se pre svega odnosi na saradnju u kulturi, nauci, obrazovanju, turizmu i sportu. A neko vezivno tkivo, neka ideja vodilja koja je determinisala kako grad Novi Sad tako i opštinu Kumanovo da se uspostavi saradnja je multikonfesionalnost, multietničnost, i multikulturalnost pre svega Novog Sada, a ništa manje ni Kumanova. I to je to, neka ideja vodilja, neko vezivno tkivo to je opredelilo dva grada na saradnju”, naveo je Petrović.

Sporazum o uspostavljanju saradnje najviši je pravni akt koji mogu da potpišu gradovi iz Republike Srbije sa gradovima iz inostranstva, a ovom je prethodilo potpisivanje Pisma o namerama potpisano u novembru prošle godine. Odluku su na sednici Skupštine grada podržali i odbornici opozicije.

“Iako Srpska radikalna stranka već dugo zastupa jedna principijelan stav da sa državama koje su su priznale takozvanu nezavisnu terorističku Republiku Kosovo ne treba stupati u odnose saradnje, bratimljenja ili partnerstva, kao i sa njihovim gradovima, oblastima ili regijama u pogledu opštine Kumanovo moramo napraviti jedan izuzetak. Imajući u vidu da se srpski narod na ovim područjima vekovima unazad godinama rađao, živeo, borio i umirao da je 1912. godine bila jedna od najznačajnijih i najpresudbijih bitaka u Prvom Balkanskom ratu, Kumanovska bitka koja nam je ustvari donela i bila uvertira u slobodu koja će uslediti posle skoro 500 godina pod Turcima”, rekla je Marina Nedeljković, odbornica SRS.

Završnu reč o saradnji Novog Sada i Kumanova, kako je rečeno, daće Vlada Srbije, kako bi akt o saradnji dobio institucionalni značaj, a u završnoj fazi je i protokolarno potpisivanje saradnje Novog Sada sa tri francuska grada iz Departmana Valdoa, ekonomski najrazvijenijeg od ukupno sto u toj zemlji, što bi trebalo biti ozvaničeno već u decembru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.