Saradnja kroz “Colorful cooperation”

VIDEO K9: Naš grad je jedan od partnera u projektu čiji je cilj razvijanje sveobuhvatne kulturne strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region. Projekat će građanima omogućiti bolju informisanost o prekograničnim kulturnim dešavanjima, a Novom Sadu, kao budućoj evropskoj prestonici kulture, integrisanje u kulturni i turistički život ovog pograničnog regiona.

463

Uprkos dobrim odnosima između Srbije i Mađarske, kulturna saradnja nije dovoljno razvijena, što će realizacijom ovog projekta biti unapređeno, smatraju u Evroregionalnoj razvojnoj agenciji DKMT (Dunav–Kriš-Moriš–Tisa) iz Segedina, koja je vodeći partner u ovom IPA projektu prekogranične saradnje.

 

“Mi smo time želeli da približimo stanovništvo pograničnog područja sa obe strane, da saznaju šta se dešava sa druge strane granice što se tiče kulture”, rekla je Ester Ana Čokeši, iz Evroregionalne razvojne agencije DKTM.

Ona je naglasila da je još uvek je malo onih koji iz Novog Sada dolaze u Segedin da bi pogledali pozorišnu predstavu, a malo je i onih iz Segedina i Kečkemeta koji znaju nešto o festivalima u Vojvodini.

“Želimo da emitujemo što više informacija prema stanovništvu Vojvodine na srpskom jeziku i želimo da što više njih dobiju informaciju o mogućnostima i da posećuju kulturne manifestacije”, navela je Čokeši. 

Ona je istakla da bi do 2021. godine trebala biti izgrađena struktura te saradnje, s obzirom da će dve prestonice iz Evroregije DKMT, Novi Sad i Temišvar, tada biti Evropske prestonice kulture. Realizacija ovog projekta je, kako je istaknuto, i u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Novog Sada.

 

“Većina kulturnih sadržaja biće obuhvaćena u naseljima Kovilj, Čenej, Telep i Futog, tako da, kroz realizaciju i ovih aktivnosti utičemo i na ostvarivanje tih ciljeva zacrtanih našom strategijom. Sa druge strane, povezivanje umetnika, institucija između našeg grada i grada Subotice i gradova iz Mađarske je svakako bitna stvar za i umrežavanje, povezivanje, sinergiju”, istakao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Konkretni zadaci Projekta su, između ostalog, pokretanje internet-informativnog centra na mađarskom i srpskom jeziku, uspostavljanje srpskih i mađarskih kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću, ali i integrisanje Novog Sada, buduće Evropske prestonice kulture, u kulturni i turistički život pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.