Saradnja APV i Kulinarske federacije

VIDEO K9: Zajednički interes za unapređenje saradnje u oblasti gastronomije doveo je do potpisivanja sporazuma o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sa Kulinarskom federacijom Srbije.

0
13

U zgradi Banovine u Novom Sadu jutros je potpisan sporazum o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sa Kulinarskom federacijom Srbije – asocijacijom šefova kuvara.

Tom prilikom je istaknuto da su Sekretarijat i Federacija prepoznali zajednički interes za unapređenje saradnje u oblasti gastronomije, vođeni željom za jačanjem institucionalnih i prijateljskih odnosa u ovoj oblasti, i svesni značaja gastronomije u privrednom, kulturnom i društvenom životu.

„Za nas ovaj sporazum ima cilj da kreira jedinstvene turističke proizvode Vojvodine. Ideja je da zajedno kreiramo i njenu jedinstvenu gastronomsku ponudu i da je bolje predstavimo u svetu. Rezultat ovog sporazuma će biti i gostovanje Kulinarske federacije Srbije na paviljonu Sekretarijata na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, kako bi predstavili sve ono što čini gastronomiju Vojvodine, uz dobitnike priznanja ‘Najbolje iz Vojvodine’ i manifestacije koje su važan segment turizma u našoj pokrajini“, rekao je Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

On je dodao da će na svakoj sledećoj manifestaciji na kojoj bude nastupao ili koju bude organizovao Sekretarijat učestvovati i Kulinarska federacija Srbije kako bi sve bilo obogaćeno predstavljanjem gastronomije Vojvodine, ali i mladih u kulinarstvu i turizmu. Takođe je istakao da je tokom prošle godine je u Vojvodini evidentirano ukupno 687.849 dolazaka turista, što je 17,8 odsto ukupnih dolazaka u Srbiju u istom periodu i čak 56,3 odsto više u odnosu na 2021, dok je ukupan broj noćenja bio skoro dva miliona.

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, koja deluje sa osnovnim ciljem unapređenja kvaliteta ugostiteljskih usluga, kadrova i gastronomske struke, kao i promocije i zaštite nacionalne gastronomske tradicije i kulture u Srbiji. Kao punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (Worldchefs), zvanični je predstavnik naše zemlje u toj krovnoj strukovnoj organizaciji. Udruženje okuplja članove iz uže delatnosti gastronomije, nauke, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i iz privrede. Podsticanjem svojih članova da se takmiče sa najboljim svetskim kuvarima i razvijaju stručne kompetencije, Kulinarska federacija im pruža priliku da pokažu svoje znanje i umeće i steknu nove kontakte. Obe strane potpisnice sporazuma će, kako je rečeno, unapređivati rad na zaštiti, očuvanju i promociji nacionalne kuhinje Vojvodine i čitave Srbije, regionalnih i lokalnih kuhinja, ali i gastronomske tradicije nacionalnih zajednica kao dela kulturnog nasleđa i bogatstva naše zemlje.

Ova zajednička institucionalna podrška predstavlja i svojevrstan „vetar u leđa“ Kulinarskoj federaciji Srbije, koja od 19. do 22. februara učestvuje u polufinalnom takmičenju šefova i juniora iz preko 40 zemalja sveta – „Global Chefs Challenge“, u italijanskom Riminiju, u četiri atraktivne kategorije. Finalno takmičenje će naredne godine biti održano u Singapuru kao deo najmasovnijeg gastronomskog događaja – Svetskog kongresa kuvara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.