Sapun u vrtićima “Radosnog detinjstva” bezbedan

VIDEO K9: Da deca u novosadskim vrtićima peru ruke otrovnim sapunom, vest je koja je pre nekoliko dana osvanula u pojedinim medijima. Povodom ovih optužbi, danas se oglasila i Predškolska ustanova Radosno detinjstvo, tvrdeći da su optužbe neosnovane. Kako su naveli, nakon što je urađena provera tečnog sapuna, ustnovljeno je da je on bezbedan i siguran za upotrebu, kako za decu, tako i za zaposlene u toj ustanovi.

1
1967

PU Radosno detinjstvo napravljena je po meri dece, rekla je danas direktorka ove ustanove Mirjana Đurđev, dodajući da svih 69 objekata i 16.100 dece koja pohađaju vrtiće koriste isti sapun, te da se ni jedan roditelj nije žalio da mu je dete imalo reakciju na sapun.

Kako je rekla, požalio se samo jedan roditelj i to ne Radosnom detinjstvu, kako bi se problem rešio, već medijima.

“Mišljena sam da za ovako nešto uopšte nije bilo potrebe, jer se time samo bespotrebno širila panika i uzbunjivala javnost”, navela je Đurđev.

Direktorka kaže da je opšte poznato da većina bolesti kod dece u vrtićima potiče od prljavih ruku.

“Pre svega mislim na hepatitis, gde smo imali slučajeva od skoro i na kolegijumu smo doneli odluku da pojačamo higijenu ruku i samim tim u vrtiće smo poslali antibakterijski sapun, kako bi deca mogla da peru ruke i time sprečili pojavu bilo kakvih zaraznih bolesti”, istakla je Đurđev.

U Radosnom detinjstvu o higijeni i zdravlju vodi brigu 20 patronažnih sestara. Pranje ruku je osnovna preventiva zdravstvene zaštite u uslovima kolektivnog boravka dece.

Antibakterijski sapun u “Radosnom detinjstvu” nabavljaju od 2014. godine i proverenog je, kako kažu, hemijskog sastava.

“Što se tiče bezbednosti, sapun jeste bezbedan. Deklaracija takva kkava jeste mora da stoji prema propisima i proizvođač je u obavezi i na svakom antibakterijskom sapunu stoji istovetna deklaracija sa naznačenim merama upozorenja”, rekla je Ljubinka Vujić, koordinatorka Službe za preventivnu zaštitu deteta u PU “Radosno detinjstvo”.

Vujićeva je naglasila da se sapun koristi isključivo prema uputstvu. Konkretno tečni antibakterijski sapun koristi se širom Srbije i to u istim i sličnim ustanovama i bolnicama, što je proizvođač spornog sapuna dostavio nadležnima u Radosno detinjstvo, kao i sve ostale deklaracije koje potvrđuju ispravnost tečnog sapuna.

“Naravno da komisija-poručilac vodi računa o onome što nabavljaju, o onome što definišu u tehničkoj specifikaciji i kao dokaze smo određene tražili koji potvrđuju zdravstvenu ispravnost i koji potvrđuju kvalitet proizvoda koje mi nabavljamo”, kaže Goran Milić, koordinator javnih nabavki u PU “Radosno detinjstvo”.

Sva dokumentacija i deklaracije su ispravne i imaju dozvole od nadležnih ministarstava, zaključili su u “Radosnom detinjstvu”. Ukoliko je dete vrlo osetljive kože, u ovoj ustanovi dozvoljavaju roditeljima da donesu odgovarajući sapun za njihovog mališana.

1 KOMENTAR

  1. Da je bezbedan,verovatno jeste,ali isusuje kozu ruku i to se vec duze vreme zna i evidentirano je uvise grupa i vise vrtica.

    Vaspitac

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.