Saopštenje OEBS o Konačnom izveštaju misije ODIHR o parlamentarnim izborima u Srbiji

U saopštenju OEBS o Konačnom izveštaju misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji, objavljenom danas popodne, piše da, iako su bili "tehnički dobro vođeni i nudeći biračima izbor političkih alternativa, vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 2023. dominiralo je odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

0
29

“Osnovne slobode su generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa” – piše u saopštenju.

To su neki od glavnih zaključaka iz Konačnog izveštaja o izborima 17. decembra koji je danas objavila Kancelarija ODIHR – navedeno je u saopštenju na sajtu OEBS-a.

U saopštenju piše da Izveštaj nudi 25 preporuka za podršku naporima da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Kao ključne u saopštenju su prenete preporuke među kojima je prva “revizija zakonodavstva kako bi se efikasno adresirale prethodne preporuke kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu”.

Druga preneta preporuka je “uvođenje standardizovane obavezne obuke za sve članove lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, uključujući i prošireni sastav ovih tela”, a treća je “edukacija birača”.

Četvrta preneta preporuka je “sprovođenje značajne revizije biračkih spiskova i matičnih knjiga uz učešće relevantnih zainteresovanih strana”, a peta je “preduzimanje mera za sprečavanje zloupotrebe službenih i državnih resursa i proaktivno rešavanje kršenja” propisa.

Šesta izdvojena preporuka je “sprovođenje delotvornih pravnih i institucionalnih mehanizama nadzora radi sprečavanja zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući zaposlene u javnim i državnim institucijama”.

Sedma i poslednja preneta preporuka od ukupno 25 koliko je dao ODIHR je “efikasno garantovanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i proaktivno rešavanje medijskih prekršaja identifikovanih kroz njegovo sistematsko praćenje medija”.

Na kraju saopštenja se ukazuje da se “svih 57 država članica OEBS-a zvanično obavezalo da će odmah pratiti izborne procene i preporuke ODIHR-a”.

Izborna posmatračka misija ODIHR-a za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji je radila od 15. novembra i ostala u Srbiji do 27. decembra 2023. godine.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.