Santos: Novac od Nobelove nagrade žrtvama sukoba

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos objavio je u nedelju da će novac od Nobelove nagrade za mir, tačnije 925.000 dolara, pokloniti žrtvama sukoba koji potresaju njegovu zemlju više od pola veka.

314

“Sinoć sam se sastao sa porodicom i odlučili smo da doniramo devet miliona švedskih kruna (925.000 dolara) žrtvama”, rekao je Santos posle verskog obreda održanog za sve pogođene u oružanom sukobu na severozapadu zemlje, preneo je AFP.

Nobelova nagrada za mir biće uručena 10. decembra u Oslu.

Norveški Nobelov komitet nagradio je Santosa za “odlučne napore za okončanje građanskog rata u zemlji koji traje više od 50 godina”.

Ovaj komitet je ocenio da nagrada treba gledati i kao “posvetu kolumbijskom narodu kojeg, uprkos velikim mukama i zlostavljanjima, nije napustila nada u pravedni mir, kao i svim stranama koje su doprinele mirovnom procesu”.

Predsedavajuća Norveškog Nobelovog komiteta Kaci Kulman Five u obrazloženju je navela da “činjenica da je većina glasača (na referendumu) rekla “ne” mirovnom sporazumu ne mora da znači da je mirovni proces mrtav”.

U prvom reagovanju, Santos je rekao da će Nobelova nagrada za mir biti “veliki podsticaj” naporima Kolumbijaca da stignu do mira, prenose agencije.

“Poruka je da treba da istrajemo i stignemo do kraja ovog rata. Veoma, veoma smo blizu, treba samo još malo da se potrudimo. Ovo (nagrada) će biti veliki podsticaj da se stigne do tog kraja i započne izgradnja mira u Kolumbiji”, kazao je Santos, u intervjuu koji je dao Nobelovoj fondaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.