Santos: Novac od Nobelove nagrade žrtvama sukoba

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos objavio je u nedelju da će novac od Nobelove nagrade za mir, tačnije 925.000 dolara, pokloniti žrtvama sukoba koji potresaju njegovu zemlju više od pola veka.

335

“Sinoć sam se sastao sa porodicom i odlučili smo da doniramo devet miliona švedskih kruna (925.000 dolara) žrtvama”, rekao je Santos posle verskog obreda održanog za sve pogođene u oružanom sukobu na severozapadu zemlje, preneo je AFP.

Nobelova nagrada za mir biće uručena 10. decembra u Oslu.

Norveški Nobelov komitet nagradio je Santosa za “odlučne napore za okončanje građanskog rata u zemlji koji traje više od 50 godina”.

Ovaj komitet je ocenio da nagrada treba gledati i kao “posvetu kolumbijskom narodu kojeg, uprkos velikim mukama i zlostavljanjima, nije napustila nada u pravedni mir, kao i svim stranama koje su doprinele mirovnom procesu”.

Predsedavajuća Norveškog Nobelovog komiteta Kaci Kulman Five u obrazloženju je navela da “činjenica da je većina glasača (na referendumu) rekla “ne” mirovnom sporazumu ne mora da znači da je mirovni proces mrtav”.

U prvom reagovanju, Santos je rekao da će Nobelova nagrada za mir biti “veliki podsticaj” naporima Kolumbijaca da stignu do mira, prenose agencije.

“Poruka je da treba da istrajemo i stignemo do kraja ovog rata. Veoma, veoma smo blizu, treba samo još malo da se potrudimo. Ovo (nagrada) će biti veliki podsticaj da se stigne do tog kraja i započne izgradnja mira u Kolumbiji”, kazao je Santos, u intervjuu koji je dao Nobelovoj fondaciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.