Sankcije Rusiji i nacionalni interes Srbije

VIDEO K9: Ruska Federacija je Srbiji decenijama najvažnija podrška u Savetu bezbednosti po pitanju očuvanja Kosova te nije u nacionalnom interesu naše zemlje da uvodi sankcije Rusiji, smatra predsednik Pokreta „Ljubav, vera, nada“ Nemanja Šarović.

0
9

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da razume da Srbija ima dugu i tešku istoriju sankcija, kao i da SAD imaju razumevanje za to, ali da ona ipak mora dobro da pogleda gde su joj nacionalni interesi kao i da je uveren da će pre ili kasnije videti da su na Zapadu.

„Upozorio bih Srbe da razumeju da ovo nije ona njihova ‘majka Rusija’, imamo posla sa veoma drugačijom Rusijom“, rekao je američki ambsadador. Koliko je uvođenje sankcija Rusiji u skladu sa nacionalnim interesima Srbije pitali smo predsednika pokreta „Ljubav, vera, nada“ Nemanju Šarovića.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina izjavio je u Beogradu da odbijanje srpskih vlasti da uvedu sankcije Rusiji za sada nije uticalo na saradnju Srbije i alijanse, ali da bi to moglo da se promeni.

Rekao je da bi spoljnopolitički stav Srbije u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine mogao da se odrazi na saradnju Beograda sa alijansom i dodao da će to zavisiti od toga koliko dugo će srpske vlasti nastaviti da održavaju politiku balansiranja u spoljnoj politici.

Kolomina, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička i bezbednosna pitanja, kazao je da alijansa poštuje legitimne spoljnopolitičke izbore Srbije, ali da joj u okolnostima rata u Ukrajini nije lako da razume poruke Beograda.

Preuzeto od KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.