Sankcije Rusiji do septembra

VIDEO K9: Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu treba produžiti do septembra, stoji u nacrtu zaključaka vanrednog zasedanja 28 sefova diplomatija Evropske unije koje je danas počelo u Briselu. Stav Grčke se još ne zna.

494

Restriktivne mere koje su uvedene zbog narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine a potom proširene, treba produžiti do septembra ove godine, piše u nacrtu koji su za ministre pripremili ambasadori zemalja članica.

U tekstu se navodi da se predstavnik jedne države ogradio od teksta, što se bez ikakve sumnje odnosi na Grčku.

Ukoliko ni novi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocias ne prihvati nacrt zaključaka, konačnu odluku ministri će prepustiti šefovima država i vlada koji treba da zasedaju u februaru.

Kocias se pre današnjeg sastanka katko obratio novinarima u Briselu i rekao da Grčka teži da se u Ukrajini “što pre vrati mir i stabilnost”, ali je izbegao da odgovori na direktno pitanje kakav je stav Grčke prema sankcijama.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linčevičius rekao je da ne veruje da će prvi korak novoizabrane vlade biti da ugrozi jedinstvo Evrope. On je optužio Rusiju da je oružanom, obaveštajnom i logističkom podrškom proruskim aktivistima dovela do pogoršanja situacije na terenu.

Litvanski ministar je izjavio da se jasno mora reći: “Rusija vodi rat protiv Ukrajine”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.