Saniranje posledica nevremena

VIDEO K9: Pojednina sela u Srbiji pretrpela su velike štete u nevremenu koje je u sredu zahvatilo pojedine delove zemlje. Štete bi bile nemerljivo veće da nije bilo maksimalnog dejstva protivgradne odbrane, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

0
14

Posledice nevremena koje je Srbiju zadesilo pre dva dana još uvek se saniraju, a šteta u većini pogođenih sela 100 odsto uprkos delovanju protiv-gradne odbrane osam radarskih centara, odnosno 196 lansirnih stanica, pišu Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga.

Grad je uništio useve, objekte i puteve.

Prema rečima direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslava Nikolića, oluja koja je pogodila Srbiju bila uslovljena ciklonom koji se iz Sredozemlja premeštao ka Balkanu i u susretu sa jugozapadnom mlaznom strujom na visini, stvoreni su uslovi za vrlo intenzivnu olujnu nepogodu, koja nije tipična za ove prostore, stvarajući velike olujno-gradonosne oblake, superćelijske kumulonimbusi sa energijom jedne ili više termonuklearnih bombi, visinom vrha preko 16 kilometara, olujnim, vetrom, pljuskovima i gradom.

Nepogoda je zahvatila trećinu naše zemlje, oko 2,5 miliona hektara, od kojih su uhvaćena gradonosna jezgra, 992.000 hektara, što je površina koja bi, prema rečima Nikolića, sigurno bila oštećena da nije bilo zaštite

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.