Sanacija poplava iz 2014.

VIDEO K9: Još uvek se vide posledice poplave koja je zadesila Srbiju i region 2014. godine, a tim povodom, JP "Vojvodinašume" i "Hrvatske šume" su pokrenule projekat pod nazivom ForestFlow. Projekat ima za cilj obnovu infrastrukture za odbranu od poplava i preventivnog unapređenja prekograničnog sistema za zaštitu ljudi u slučaju da se takva prirodna katastrofa ponovi.

0
735

ForestFlow je međunarodni projekat vredan vrednost 1,4 miliona evra koji finansira EU i trajaće dve godine.

“Cilj projekta je da se saniraju posledice poplava nastalih 2014. godine. Obuhvaćen je čitav niz aktivnosti. Radi se o konkretnim aktivnostima usmerenim ka sanaciji posledica od poplava, kao što su saniranje posledica uništenja određenih puteva, pristupnih puteva, čišćenja odvodnih kanala. A poseban cilj je obnavljanje fonda divljači koja je nastadala tokom poplava ili je trajno emigrirala iz lovišta. Radi se o 34 grla jelenske divljači koja će biti unešena u lovišta Vojovdinašuma”, rekao je Bojan Tubić, koordinator projekta.

Slične aktivnosti su planirane u Hrvatskoj, a jedan od ciljeva će biti i podizanje svesti i jedne i druge nacije o posledicama poplava. Kako naglašava Tubić, za Vojvodinašume je primarna izgradnja pristupnog puta za vanredne situacije i obnova divljači.

“Projekt je važan zato što se odnosi područje Vukovarsko-Sremske županije i Sremskog okruga koji su najviše pogođeni poplavom 2014. godine. Projekat je vrednosti 1,4 milion evra sa obe strane po pola, znači 700.000 evra. Sufinansiran je 85% od strane EU iz instrumenta za predpristupnu pomoć prekograničnog programa Hrvatska – Srbija još iz finansijske perspektive 2007/2013”, naveo je Blaž Štefanek, menadžer projekta.

Ostalih 15% finansiraju partneri, odnosno Vojvodinašume iz Srbije i Hravatske šume iz Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.