San važan za razvoj deteta

VIDEO K9: San je veoma važan za pravilan rast i razvoj deteta, čemu stručnjaci novosadskog Doma zdravlja posvećuju posebnu pažnju.

0
43

U toku je realizacija projekta „Uticaj sna na pravilan rast i razvoj školske dece 2023“ koji Dom zdravlja Novi Sad sprovodi u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

Projekatom je planirano da se kroz radioničarski rad s učenicima trećih i četvrtih razreda iz 4 osnovne škole na teritoriji grada đaci upoznaju sa važnošću sna za njihov rast i razvoj, kada je preporučeno vreme odlaska na spavanje kao i o kratkoročnim i dugoročnim posledicama nedovoljnog i neredovnog sna. Spavanje ima značajnu ulogu u razvoju i sazrevanju mozga i celog organizma, a tokom spavanja oslobađaju se hormoni potrebni za rast i razvoj deteta.

Za svakodnevno funkcionisanje detetu je neophodno dovoljno kvalitetnog sna čiji nedostatak dovodi do razdražljivosti, nervoze, čestih promena raspoloženja, slabijeg snalaženja u socijalnim situacijama, a može se odraziti i na uspeh u školi kroz teškoće sa učenjem, probleme sa koncentracijom i usmeravanjem pažnje. Istraživanja pokazuju da značajan procenat dece spava manje od 8 sati, a preporuka da je to bude između 10 i 12 sati u ovom razvojnom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.