Samozastupanje osoba sa invaliditetom

VIDEO K9: Inkluzija u našoj zemlji odavno je uvedena, ali u nekim slučajevima to je samo na papiru. Osobe sa invaliditetom zapravo teško ostvaruju svoja prava, a možda je još veći problem što oni ne mogu sami da se izbore za ono što im je zakonom zagarantovano. Tim povodom realizovan je projekat “Kroz samozastupanje do punije realizacije prava osoba sa invaliditetom”, kojim je prvi put u našoj zemlji omogućeno da samostalno govore o problemima sa kojima se suočavaju. Završna konferencija održana je danas u našem gradu.

575

Iako se u našoj zemlji sve više govori o inkluziji osoba sa invaliditetom, oni su i dalje marginalizovana grupa koja nema ravnopravan tretman, a da bi se to promenilo u proteklih godinu dana realizovan je projekat “Kroz samozastupanje do punije realizacije prava osoba sa invaliditetom”.

Taj projekat završen je održavanjem konferencije na kojoj je istaknuto da je neophodno da se osobama sa invaliditetom omogući da govore u svoje ime i da se bore za svoja prava, te da su grupe za samozastupanje, pored Beograda, osnovane i u našem gradu, Nišu, Jagodini i Pančevu.

U prethodnih godinu dana učesnici projekta imali su priliku da nauče mnogo toga o samozastupanju i ljudskim pravima, što im je kako kažu, bilo veoma korisno iskustvo.

Ovu konferenciju organizovala je Asocijacija za promovisanje inkluzije Srbije, u saradnji sa Inkluzivnim centrom iz Novog Sada, udruženjem građana “Na pola puta” iz Pančeva i Savezom udruženja za pomoć osoba sa Daun sindromom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.