Samozastupanje da bismo bili jednaki

VIDEO K9: NacionalnI skup samozastupnika u okviru projekta "Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom u Srbiji" održan je danas u školi "Milan Petrović". Asocijacija za promociju inkluzije Srbije nosilac je projekta koji finansira Evropska unija.

0
620

Nacionalni skup samozastupnika održava se sa ciljem da okupi, podrži i ojača grupe za samozastupanje iz osam gradova Srbije, kao i da senzibiliše učesnike o značaju umrežavanja samozastupničkih grupa i povezivanju na nacionalnom nivou.

Projekat je osmišljen prema potrebama osoba sa invaliditetom kroz samozastupanje u Srbiji, rečeno je na skupu.

“Projekat promoviše, pre svega potrebu da osnovna ljudska prava budu zaista na objektivan i kavalitetan način realizovana od osoba sa invaliditetom. Znači, prvo da ih osposobimo da znaju koja su to prava, na koji način mogu da realizuju ta prava i kolika je podrška njima potrebna da pored svoje želje i samostalnosti uz pomoć drugih mogu ta prava da realizuju”, rekao je dr Dragomir Lukić, predsednik Asocijacije za promociju inkluzije Srbije.

Lukić je naglasio da je u okviru korpusa ljudskih prava jedno od najvažnijih lični doprinos i lično prisustvo osoba sa invaliditetom u svim fazama donošenja bilo kojih odluka, pogotovo onih koji se tiču njih pojedinačno.

To je projekat koji Evropska unija podržava već nekoliko godina kako bi se mreža samozastupnika osoba sa invaliditetom raširila, a istovremeno, kako je navedeno, ukinule institucije koje sad zastupaju njihove interese.

“Ono što je bitno mi želimo da iskustva samozastupnika još više proširimo na celu teritoriju Srbije, da ljudi svuda u Srbiji imaju mreže podrške i socijalne usluge da mogu samostalno da žive i samostalno donose odluke o svom životu. Zbog toga smatramo da je ovaj projekat jako bitan i nastavićemo da dalje podržavamo ovake vrste inicijativa”, rekla je Ana Milenić, predstavnica Evropske unije.

Asocijacija za promovisanje inkluzije Srbije realizuje projekat u saradnji sa tri partnerske organizacije, Centrom za orijentaciju društva iz Beograda, Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Niša i Udrugom za samozastupanje iz Zagreba, a uz podršku Evropske Unije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.