(Samo)ubistvo medijskog profesionalizma

VIDEO K9: Iako u svim izveštajima o stanju medija koji stižu u našu zemlju stoje zahtevi da se ovakvo stanje menja i popravi, u našoj zemlji kao da niko nema dobru volju da po tom pitanju nešto uradi. Iako država za to nosi najveću odgovornost u ovom slučaju ona nije i jedini krivac, rekao je Nedim Sejdinović, bivši predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine u emisiji Otvoreni ekran.

331

NDNV godinama unazad se trudi da međunarodnoj zajednici, kao i domaćoj široj javnosti predoči uzroke katastrofalnog stanja u kojem se nalaze mediji u Srbiji, rekao je Nedim Sejdinović i dodao da, iako najveći deo krivice za to snosi država, u velikom delu kriva je i sama devastirana novinarska profesija.

“Mnogi novinari su zapravo ono što nije profesija, nego neku vrsta iskrivljenosti, deformacije profesije shvatili kao neku vrstu standarda. Mnogi od njih su prikriveni članovi pojedinih političkih partija, rade za neke interesne grupe, veoma često se sami nalaze u nekom lancu korupcije itako dalje i to je zaista jedan problem koji ne smemo potcenjivati”, naveo je Sejdinović.

Takođe su i sami mediji, dodao je Sejdinović, ucenjeni i na neki način korumpirani.

“Znači, ukoliko vi ne izveštavate na način na koji vlast želi, vama će biti onemogućen pristup državnim fondovima, onemogućen pristup čak i reklamama privatnih kompanija, jer ni oni neće da sarađuju sa vama ako ste vi neki remetilački faktor. Onda vam na različite načine mogu ugroziti poslovanje, slanjem inspekcija, vidimo da se zo dešava, mogu pretnjama, organizovanim hajkama, svi to znamo i mnogi od nas su to preživeli”, kazao je Sejdinović.

On smatra da je medijsku profesiju koštala i greška međunarodne zajednice koja je prestala da iz svojih fondova finansira medije u Srbiji, verujući da će slobodno tržište uspeti da reguliše našu medijsku scenu.

Međutim, zaključio je Sejdinović, u zemljama sa niskim nivoom kulturne i medijske pismenosti, tržište stvara obrnutu medijsku sliku, gde su kvalitetni mediji marginalizovani, dok šund postaje samoodrživ.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.