Samopregled – preventiva raka dojke

VIDEO K9: Poražavajuća statistika govori da Srbija prednjači u broju žena obolelh od raka dojke. Stručnjaci poručuju da su znanje o samopregledu i redovan odlazak kod lekara najvažniji u preventivi od ove bolesti.

0
320

Crna statistika pokazuje da u Srbiji više od 1.800 žena svake godine umre od raka dojke, a kod 4000 njih se ova bolest dijagnostikuje, što su visoki brojevi u odnosu na evropski i svetski prosek. 2013. godine ustanovljen je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji se obeležava 20. marta, kako bi se kod žena podigla svest pre svega o važnosti preventivnih pregleda.

Tim povodom je u novosadskom Domu zdravlja organizovana edukacija žena za samopregled dojki, kao i o faktorima rizika za nastanak ove bolesti.

“Stopa smrtnosti je izuzetno visoka i cilj je da se na vreme pronađe promena koja je operabilna i izlečiva, što je moguće ukoliko se žena samopregleda, ukoliko redovno odlazi na skrining, ultrazvuk i monagrafske preglede. Samopregled je vrlo bitan zato što žena ima taj subjektivan osećaj koji može da oseti prilikom pregleda, tačno taj pritisak koji će napraviti prilikom pregleda, da bi mogla da pronađe tu promenu”, istakla je Vesna Imbronjev iz Preventivnog centra Doma zdravlja.

Imbronjev navodi da su glavni faktori rizika za nastanak raka dojke pušenje duvana, slaba fizička aktivnost, prevelika izloženost suncu i drugi, ali da se redovnim samopregledom i odlaskom kod lekara, oboljevanje od ove bolesti značajno smanjuje.

“Mlade devojke sa 20 godina već, kada se otprilike završava formiranje rasta dojke, potrebno da rade samopregled dojke jednom mesečno, već tu oko 30 godina ukoliko nema nikakvih problema, ali može i ranije da uradi ultrazvuk dojki, znači ultrazvuk može da radi jednom godišnje, a mamografski pregled se radi sa 45 godina”, rekla je Imbronjev.

Zaposleni u Domu zdravlja nosili su ružičaste vrpce, simbol borbe protiv raka dojke, a posetiocima su podeljeni narcisi, koji su simbol borbe protiv raka.

Ova akcija je sprovedena u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja Novi Sad, Asocijacijom za unapređenje zdravlja i medicinskom školom “Dositej Obradović”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.