Samopouzdanje – put ka uspehu

VIDEO K9: Mesto roditelja na putu vaspitanja i obrazovanja deteta u današnje vreme izloženo je brojnim izazovima. Odrasti u srećnu i uspešnu osobu nije lako, ali je moguće, ukoliko se kod deteta razvije zdravo samopouzdanje i svesna pažnja, smatraju u Udruženju roditelja "Matica".

0
618

Danas su, u odnosu na neko ranije vreme, veći izazovi u smislu brige za razvoj deteta i njegovo obrazovanje, smatra doktorka psihologije Lada Marinković, zato što pred decom i roditeljima postoje brojni, svakodnevni problemi koji lako mogu zavesti na rizično ponašanje i loš put.

I što se tiče obrazovanja, kako je navela, postoji tendencija od samog početka neke vrste takmičenja oko toga ko će biti bolji.

“I u tom smislu pritisak i na same roditelje, a onda i pritisak na decu je mnogo veći. Da se bude dobar đak, da se bude poslušan, da se uspe. Znači, ta tendencija ka uspehu je izrazito izražena i forsira se neko takmičarstvo, što često završi osećanjem neuspeha, padom samopouzdanja, samopoštovanja i drugim problemima”, rekla je dr Marinković.

Savremeni trendovi diktiraju neke nove uslove i, koliko je teško deci da proprate nove okolnosti, toliko je teško i roditeljima. Za razliku od nekih, ne tako davnih vremena, kažu u “Matici”, savremeni roditelji imaju drugačije uslove za odgajanje deteta i oni su danas u obavezi da izdvoje vreme na organizaciju dečje igre, učenja i slično.

“Na primer, mlada majka koja je kod kuće sada, kada treba da obavi neki kućni posao, ona uvek ima pred sobom varijantu ili da uključi televizor da ga malo zabavlja, ili da mu uključi kompjuter, ili da mu da telefon da ga zabavlja da mama može da uradi svoj posao na miru, što, naravno, detetu ne čini ništa dobro, dok nekada roditelji nisu uopšte imali tu mogućnost. Znači, dete je, samim tim što je dete, imalo prostor za igru i za saznavanje”, navela je prof. Biljana Grbović iz Udruženje roditelja “Matica”.

Primetno je da deca sve češće ne umeju da se igraju ili zaigraju sama, dodala je dr Marinković, što je veliki problem i ima značajne posledice, jer se deci na taj način rasipa pažnja na dostupne tehnologije kojima su izloženi.

Kod deteta je važno razviti zdravo samopouzdanje i svesnu pažnju, jar je svako ljudsko biće vredno na svoj način, istakla je Grbović.

“Učimo ih da sebe vole, da sebe cene, da budu svesni svojih potencijala, svojih individualnih razlika i da im bude sasvim jasno da su oni vredni i da imaju svoje mesto u društvu na određen način”, kazala je prof Grbović.

Niko nije uspešan u svim oblastima, nego tamo gde ima predispozicije za to, a uspeh se postiže vežbom, radom, trudom, zaključila je Grbović. Samopouzdanje u tom kontekstu predstavlja deo slike o nama samima, deo je vlastitog identiteta vezanog za vrednovanje sebe i svojih sposobnosti.

Stoga je važno kod deteta razviti zdravo samopouzdanje kako bi imalo uslove da se razvije u srećnu, stabilnu i uspešnu osobu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.