Samomerenje krvnog pritiska radimo nepravilno?

VIDEO K9: U petak će u 20 novosadskih mesnih zajednica startovati niz predavanja i radionica o pravilnoj tehnici merenja krvnog pritiska. Projekat pod nazivom “Samomerenje krvnog pritiska” realizuje Služba patronaže Doma zdravlja Novi Sad, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo.

0
463

Prvo predavanje sa radionicom stručnjaci novosadskog Doma zdravlja održaće u petak u 9 časova u sali Mesne zajednice Kovilj, a naredno je tri dana kasnije u sali MZ Jugovićevo.

Zainteresovani sugrađani moći će da provere vrednost krvnog pritiska, da uporede dobijene vrednosti sa onima koje su dobili na svom aparatu za merenje, koji treba da ponesu sa sobom, te da nauče kako da pravilno beleže izmerene vrednosti krvnog pritiska u kućnim uslovima u knjižicu koju će tom prilikom dobiti.

 

“Ideja celog ovog projekta je bila ta da naučimo naše sugrađane na koji način da pravilno mere vrednosti krvnog pritiska, da ih naučimo da merenje krvnog pritiska nije način i metod lečenja, nego je, prosto, jedna dijagnostička procedura, da merenje krvnog pritiska, kada dobijemo jednom povišene vrednosti, ne podrazumeva automatski od hipertenzije i da sve vrednosti krvnog pritiska koje dobiju merenjem u kućnim uslovima treba da evidentiraju”, kaže Kristina Nedeljković, načelnica Službe patronaže DZ NS.

Zabeležene vrednosti krvnog pritiska poslužiće izabranom lekaru da adekvatno koriguje terapiju, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Hipertenzija je važna zato što vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ukoliko se za nju ne zna i ako nije pod kotrolom.

Zbog toga je važno redovno i pravilno merenje krvnog pritiska, pridržavanje terapije i saveta lekara, kao i izbegavanje faktora rizika koji su na području Vojvodine najčešće nepravilna ishrana, stres, konzumiranje alkohola i cigareta, što će i biti jedna od tema predavanja.

 

Osnovni motiv za projekat Samomerenje krvnog pritiska bio je, prema rečima Nedeljković, korigovanje ponašanja sugrađana tokom ove procedure, koje je primećeno u praksi.

“Naši ljudi imaju neverovatnu potrebu da to merenje krvnog pritiska primenjuju češće nego što je to potrebno. Naime, dešava nam se da čovek sedne na bicikl, ode do najbliže apoteke, izmeri i dobije vrednosti krvnog pritiska koje su visoke zato što nije ispoštovao proceduru da mora da miruje 10 do 15 minuta pre samog čina merenja, dobije visoke vrednosti, pa onda ponovo sedne na taj bicikl i juri u nadležnu ambulantu gde traži hitan pregled i insistira na tome da bude hitno pregledan, zato što je dobio visoke vrednosti merenja krvnog pritiska u apoteci. To je pogrešno, to nije dobro”, smatra Nedeljković. 

Obaveštenja o tačnom vremenu predavanja i radionica projekta Samomerenje krvnog pritiska, biće blagovremeno istaknuta na salama 20 novosadskih mesnih zajednica u kojima će biti i održavana.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.