Samo pet odsto dece u Srbiji je zaštićeno od HPV infekcije

Pet odsto devojčica i dečaka u Srbiji vakcinisano je od juna 2022. protiv Humanog papiloma virusa (HPV), koji izaziva rak grlića materice i druge vrste te bolesti, što predstavlja veoma nizak obuhvat.

0
19

To je posebno loše za zemlju u kojoj na dnevnom nivou prosečno dve žene izgube život zbog tog karcinoma, ocenjeno je danas na panelu u Beogradu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je na panelu povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da je ta brojka apsolutno nedovoljna i da nije zadovoljna tim rezultatom.

“Ono što država još može da uradi i ono što je u planu jeste HPV tipizacija. To znači da će u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje biti omogućeno da se svakoj ženi uzrasta od 35 do 60 godina, radi HPV tipizacija kako bi se odredilo da li pacijentkinja ima onkogeni HPV”, rekla je Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, kada se otkrije onkokeni HPV, ta žena je kandidatkinja za češće preventivne preglede, a samim tim to će značiti i da postoji mogućnost da se na vreme dijagnostikuje eventualna pojava karcinom grlića materice.

Gorica Đokić iz udruženja “Progovori” navela je da je RFZO započela proces imunizacije devojčica i dečaka o trošku države, ali da se stiče utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine, zbog čega je potrebno aktivnije raditi na tom polju.

Podatak da se u Beogradu nedeljno vakciniše samo jedno dete protiv HPV, na panelu je ocenjen kao alarmantan i pokazuje da društvo u Srbiji mora raditi još više na podizanju svesti građana, kako bi se spasilo 700 života, koliko godišnje umre žena od raka grlića materice.

Istaknuto je i da će Srbija od danas javno objavljivati podatke o broju dece koja su vakcinisana protiv HPV, kao i da je publikovanjem takve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će na taj način pratiti imunizaciju na portalu Ministarstva zdravlja.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.