Samo pet odsto dece u Srbiji je zaštićeno od HPV infekcije

Pet odsto devojčica i dečaka u Srbiji vakcinisano je od juna 2022. protiv Humanog papiloma virusa (HPV), koji izaziva rak grlića materice i druge vrste te bolesti, što predstavlja veoma nizak obuhvat.

0
7

To je posebno loše za zemlju u kojoj na dnevnom nivou prosečno dve žene izgube život zbog tog karcinoma, ocenjeno je danas na panelu u Beogradu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je na panelu povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da je ta brojka apsolutno nedovoljna i da nije zadovoljna tim rezultatom.

Prema njenim rečima, kada se otkrije onkokeni HPV, ta žena je kandidatkinja za češće preventivne preglede, a samim tim to će značiti i da postoji mogućnost da se na vreme dijagnostikuje eventualna pojava karcinom grlića materice.

Gorica Đokić iz udruženja “Progovori” navela je da je RFZO započela proces imunizacije devojčica i dečaka o trošku države, ali da se stiče utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine, zbog čega je potrebno aktivnije raditi na tom polju.

Podatak da se u Beogradu nedeljno vakciniše samo jedno dete protiv HPV, na panelu je ocenjen kao alarmantan i pokazuje da društvo u Srbiji mora raditi još više na podizanju svesti građana, kako bi se spasilo 700 života, koliko godišnje umre žena od raka grlića materice.

Istaknuto je i da će Srbija od danas javno objavljivati podatke o broju dece koja su vakcinisana protiv HPV, kao i da je publikovanjem takve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će na taj način pratiti imunizaciju na portalu Ministarstva zdravlja.

(Autor: Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.