Samo 30 minuta plivanja da pobedite depresiju

Verovatno niste znali da se tokom plivanja odvija proces poznat kao hipokampalna neurogeneza, kada mozak zamenjuje nervne ćelije istrošene hroničnim stresom. Zato se, kada uđemo u vodu, raspoloženje odmah podiže ostavljajući umor i depresiju iza nas.

264

Nedavna studija dr. Hauarda Kartera sa Univerziteta Zapadna Australija, Fakulteta za sportsku nauku, pokazuje da se tokom plivanja povećava dotok krvi u mozak kao i moždana cirkulacija.

“Otkrili smo da je protok krvi u mozgu veći kada su ispitanici plivali, uronjeni do nivoa srca u poređenju s onima na kopnu – to je stvorilo temelj za dalje istraživanje učinaka plivanja na zdravlje”, kaže dr. Karter u časopisu American Journal of Psychology.

 

Tokom boravka u vodi, protok krvi u srednjoj moždanoj arteriji povećao se za 14%, a protok krvi u zadnjoj moždanoj arteriji za 9%.

Plivanje od samo 20-30 minuta svaki dan popravlja raspoloženje, jer oslobađa endorfine, hormone koji nam smanjuju osećaj bola i doprinose osećaju sreće. Plivanje doprinosi da se višak hormona stresa, kortizol, pretvori u opuštanje mišića. Uranjanjem u vodu isključujemo spoljašnje podražaje: spoljašnji zvuci su isključeni i jedina stvar koju osećamo je dodir vode na koži. Snažni udasi i spontani izdisaji, ritmični pokreti tela i lakoća usled veće gustine vode, čine da plivanje ima meditativan i relaksirajući efekat, zbog čega se sve više koristi u lečenju depresije.

Nove studije pokazuju da plivanje na tri puta nedeljno smanjuje rizik od depresije za čak 30 posto.

Terapija plivanjem brzo će vam se svideti, pa ćete jedva čekati sledeći trening.

Srećom, reč je o zavisnosti dobroj po zdravlje. Od plivanja se ne možete predozirati!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.