SAMIT G 20 O SIRIJI

706

VIDEO K9: Kriza u Siriji biće glavna tema na Samitu G20 u Sankt Peterburgu. Uoči samita došlo je i do sukobljavanja na relaciji Moskva – Vašington. Ruski predsednik Džona Kerija nazvao je lažovom, a prvi čovek Kongresa odbio je da primi rusku delegaciju. O sirijskoj krizi razgovaraće i ministri odbrane zemalja Evropske unije.

Svetski lideri okupljaju se u Sankt Peterburgu na dvodnevnom Samitu Grupe 20 koju čine najveće privrede sveta. Iako se očekivalo da će pažnja biti na svetskoj ekonomiji i rastu, dominantna tema biće kriza na Bliskom istoku. Kako piše britanski Gardijan, biće to “okršaj zapadnih lidera sa Vladimirom Putinom”. Ruski predsednik rekao je da će poslati protivraketni štit u Siriju ukoliko SAD pokrene napad bez odobrenja UN. Rusija je jednim od ključnih saveznika Asadovog režima. Uprkos varnicama, Džon Keri tvrdi da nema izgleda da bi američki vojni udar na Siriju izazvao sukob sa Rusijom.
Na Samit u Sankt Peterburgu uputio se i izaslanik UN i Arapske lige za Siriju kako bi pomogao napore da se organizuje mirovna konferencija o okončanju sirijskog konflikta.

Sirijska kriza biće tema razgovora i ministara odbrane zemalja Evropske unije. Najavljeno je da će sastanku prisustvovati i visoka predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.