Salak: Janković pobeđuje u drugom krugu

VIDEO K9: Kako se bliže predsednički izbori, sve su brojniji predsednički kandidati. Juče je svoju kandidaturu za predsednika Srbije zvanično objavio i Vuk Jeremić. Kandidat iz trenutno najjače partije, Srpske napredne stranke, prema nekim najavama, biće poznat sledećeg meseca, na Sretenje. Opoziciona Demokratska stranka je podržala kandidaturu Saše Jankovića, za kojeg su uvereni da će pobediti u drugom krugu glasanja, rekao je Igor Salak, zamenik predsednika DS-a u emisiji Press presek.

0
430

Za sada je sigurno da ćemo ove godine izaći na izbore kako bi smo birali novog predsednika države.

Kako je najviše izvršne moći u našem državnom uređenju skoncetrisano u rukama predsednika Vlade i Narodne skupštine, uloga predsednika u samom donošenju odluka u Srbiji nije velika. On ima pravo da jednom vrati Skupštini zakon pre proglašavanja na ponovno razmatranje i, izuzev toga, uglavnom ima protokolarne dužnosti. Stoga je pitanje koliko predsednički izbori mogu u našoj zemlji nešto bitno i promeniti?

Zamenik predsednika Demokratske stranke uveren je da će Saša Janković, čiju su kandidaturu podržali, biti favorit demokratskih i proevropskih snaga u Srbiji koji žele promene, a objasnio je i zašto veruju u njega.

“A to je da je on stvarno svoju funkciju zaštitnika građana shvatio ozbiljno, da se ne boji ničega. Vi znate kakvi danas pritisci postoje u Srbiji, da vi kažete nešto što se protivi vlasti, a on je prvi koji je izašao da kaže nešto i o Savamali, o Etihadu, o raznim drugim stvarima koje tište ovu državu i prosto je obaveza Demokratske stranke da podrži jednog čoveka hrabrog koji sme da se suprotstavi ovom režimu, ali ne na jedan loš način, nego sa pravne strane i argumentima”, rekao je Salak.

Poslednji koji je objavio svoju kandidaturu je Vuk Jeremić, kome su podršku u beogradskom Mikser hausu svojim prisustvom dali Dušan Petrović, Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, Veroljub Stevanović, Janko Veselinović.

Pored Jeremića i Jankovića, kandidati za predsednika Srbije su i Vojislav Šešelj, Boško Obradović i Milan Stamatović.

“Demokratska stranka ni u kom slučaju ne može da podržava kandidate ni Dveri, ni radikala, niti može da bude sa njima u istoj grupaciji u kojoj podržavaju nekoga. Prosto, Demokratska stranka je i stranka koja je proevropske orijentacije, građanski orijentisana”, naveo je Salak.

Salak je uveren da će Saša Janković proći u drugi krug izbora, gde će pobediti svog protivkandidata. Realna je pretpostavka da bi taj protivkandidat trebao biti iz vladajuće SNS, koja se, međutim, još nije oglasila o tome kome će dati svoju podršku.

Kompletnu emisiji “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.