Salajački doručak i Kulturna Salajka

VIDEO K9: Tradicionalna manifestacija "Salajački doručak" upriličena je u prostorijama Mesne zajednice "Salajka" u Novom Sadu. Doručak je okupio građane koji su nekad živeli ili sada stanuju na Salajci.

0
1334

Sa ciljem da se sačuvaju kultura, tradicija i običaji, pre 16 godina došlo se na ideju da se okupe svi oni koji su nekada živeli ili danas žive na Salajci.

Ove godine „Kulturna Salajka 2017“, multimedijalna kulturno – umetnička manifestacija objedinila je tokom vikenda tradiciju manifestacije „Salajački doručak“ i dodala joj novu dimenziju kroz izložbu predmeta iz života stare Salajke

“Hteli smo u sklopu Salajačkog doručka da napravimo jedan deo Kulturne Salajke da bi naš mlađi naraštaj bio upoznat kako se nekad živelo i radilo na Salajci”, rekla je Vesna Urošev, predsednica MZ “Salajka”.

Salajački doručak je način da stari poznanici i prijatelji mogu da se sretnu i okupe na jednom mestu. Cilj manifestacije jeste nastavak i negovanje tradicije očuvanja kulturnog nasleđa Salajke, kao i upoznavanje mlađih naraštaja sa običajima i životom stare Salajke kroz vreme.

“Imamo goste iz vrtića Bambi koji su uradili jedan rad, kako oni zamišljaju kako je nekad izgledala Salajka, pošto su pričali sa njihovim vaspitačicama, pa su oni pokušali da dočaraju Salajku iz priče. Te smo radove okačili u prostorijama Mesne zajednice, samim tim smo ih i pozvali da vide gde su, eventualno, pogrešili, da vide kako se nekad stvarno živelo na Salajci i da pokušamo da kroz neku istoriju da ih uvedemo u neki lepši deo, a ne samo kroz brojke”, navela je Urošev.

Uz poruku da Salajčani imaju dušu, svi prisutni uživali su u tradicionalnim đakonijama koje su pripremile vredne Salajčanke.

U okviru manifestacije održana je i projekcija filma „Moja mala veštice – Ljubavna pisma Alberta i Mileve Ajnštajn“ i predavanje istoričarke i režiserke filma Anastasije Larvol.

Manifestaciju su organizovali Savet MZ Salajka i Udruženje „Mileva Marić Ajnštajn“ iz Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.