Sajam u srcu Novog Sada

VIDEO K9: Sajamska dešavanja u Novom Sadu jedna su od najstarijih u Evropi, a može se reći i da je naš grad danas ovakav zahvaljujući upravo njima.

0
15

U svetu godišnje bude održano više od 30.000 sajamskih manifestacija koje generišu više od 115 milijardi evra.

Potencijal sajamskih dešavanja nije samo ekonomski, već i promotivni za gradove koji ih organizuju, kao i niz drugih propratnih aktivnosti koji donose višestruke benefite, što je Novom Sadu i Novosađanima poznato još od 1. februara 1748. kada je, na inicijativu zanatlija Racke varoši,  za 80.000 forinti otkupljena sloboda od carice Marije Terezije.  

Trgovina i zanatstvo potom su procvetali u Neoplanti među življem koje je i tada, vezano zajedničkim interesom i boljitkom, bilo izuzetno tolerantno, kazao je Sava Segedinski.

Ovde je, naglasio je Segedinski, uvek bilo prostora za ljude koji su tu hteli da žive i da dišu sa ovim gradom i kroz zajednički interes doprinesu napretku. Stanovništvo je oduvek bilo orijentisano ka poljoprivredi i stočarstvu, a uz Dunav kao glavnu evropsku saobraćajnicu i  kanalsku mrežu koja je donela plodno zemljište, prodaja viška robe bila je prioritet.

Nakon toga je od grada tražen prostor na kojem će se organizovano početi održavati sajamske priredbe i preduzeće koje time da se bavi. Novosadski sajam sledeće godine slavi 90 godina od tog sajma i ceo vek svog postojanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.