Sajam knjiga od 5. do 11. marta

VIDEO K9: Pred Novosađanima je mart mesec kulture i obrazovanja. Na Novosadskom sajmu ih u periodu od 5. do 11. marta očekuju Sajam knjiga, izložba umetnosti ArtExpo i Sajam obrazovanja Putokazi.

0
294

Vrata Novosadskog sajma biće širom otvorena od 5. do 11. marta, kada će u njegovim halama biti održan novi Sajam knjiga.

Uz nove naslove, popuste, akcije i tradicionalno kvalitetne programe, dodatna pozivnica za dolazak na ovogodišnju manifestaciju jesu i gostovanja pisaca.

Ove godine Sajam je imao i autentičnu uvertiru kroz internacionalni projekat Knjiška vila, koji će trajati i tokom Sajma knjiga.

“Na najvećem broju štandova će sniženje biti između 30 i 50 odsto. Najjeftinije knjige koje će se prodavati na Sajmu koštaće svega 49 dinara, dok će biti širok broj naslova koji će se prodavati po cenama od 100 do 250 dinara. Prvi put ove godine, uoči Sajma knjiga, sprovodimo akciju Knjiška vila. Ona podrazumeva da Novosađani na ulicama pronalaze knjige, te knjige su njima poklon, a nama svojevrsna najava Sajma”, rekla je Mirjana Marić, portparolka Novosadskog Sajma.

Tokom Sajma će, pored francuske spisateljice Anjes Marten Ligan i aktuelnog italijanskog pisca Dijega de Silvu, posetioci moći da razmene koju reč ili upotpune svoju knjigu posvetom i sa Sinišom Ubovićem, Marijom Jovanović, Milošem Petkovićem, Neletom Karajlićem, Nikolom Đuričkom i brojnim drugim piscima čiji će izdavači izlagati na Sajmu knjiga.

Prvi put deo programa je posvećen Buktjub, popularnom pravcu na Jutjubu koji se isključivo tiče knjiga.

“S obzirom na to da živimo u vremenu digitalnih komunikacija i da je online ono što je ipak značajno interesantnije u odnosu na knjigu, mi smo pronašli način kako da promovišemo književnost koja je online i koja je vrlo interesantna. Reč je o tome da će deo programa na Sajmu knjiga biti i Buktjub, odnosno predstaviće nam se buktjuberi, to je jedan od pravaca na Jutjubu koji se bavi isključivo književnošću”, navela je Marić.

Dani Laze Kostića i nagrada Laza Kostić su ono po čemu je Sajam knjiga u Novom Sadu prepoznatljiv. Ove godine u okviru Dana Laze Kostiće biće održano više od 140 programa. Stručni žiri je doneo odluku ko će biti lauerat nagrade Laza Kostić za 2019. godinu.

“Selimir Radulović je novosadski pesnik koji je posle dugog niza godina, propitivanja kao da se približava onom ključu duhovne poezije pokušavajući da pitanjima o Bogu i onome što Bog zapravo pita nas dođe do suštine šta život jeste i kako ga treba proživeti”, kazao j e Đorđe Pisarev, programski direktor Dana Laze Kostića.

Pored Sajma knjiga, posetioci će moći da od od 7. do 9. marta, obiđu i Sajam obrazovanja “Putokazi” koji će predstaviti sliku obrazovnih profila srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu i ponudom srednjih škola i fakulteta iz inostranstva.

Uz sve to biće održana i izložba umetnosti ArtExpo u okviru koje će po 21. put biti dodeljena prestižna nagrada za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, Nagrada Sava Šumanović.

Sve u svemu, ako je prethodni mesec u našem gradu bio mesec ljubavi, za ovaj možemo slobodno reći da je mesec znanja, knjige, obrazovanja i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.