SAHRANA JOVANKE BROZ UZ VOJNE POČASTI

VIDEO K9: Udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, biće sahranjena u subotu, u 12 sati u "Kući cveća". Sahranaće biti obavljena uz sve vojne počasti, s obzirom da je bila nosilac Partizanske spomenice i oficir Jugoslovenske narodne armije.

1100
[quote_box_center] Sahrana Jovanke Broz biće skromna ali dostojanstvena, rekao je potpredsednik Organizacionog odbora za sahranu, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović i dodao da je još samo ostalo da se donesu odluke o detaljima. Podsećajući da je Vlada Srbije prihvatila zahtev porodice da udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita bude sahranjena u Kući cveća, kao i njen suprug, on je naveo da precizna lokacija još nine utvrđena. Odalović je kazao da se razmatra mogućnost da Jovanka bude sahranjena u istoj prostoriji gde i Tito, ili u susednoj, dodavši da je verovatnija ova prva varijanta. [/quote_box_center]
 Na pitanje zašto se ne govori i o istoj grobnici, on je odgovorio da se na samom Titovom grobu "nalazi ogroman venčački kamen,koji je iz jednog dela", pa bi njegovo pomeranje i podizanje dovelo i do "narušavanja objekta".

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će uskoro biti utvrđena tačna lokacija. On je najavio da će na sahrani u imeVlade Republike Srbije  govoriti premijer Ivica Dačić, a da porodica treba da odredi nekog ko će se obratiti u njihovo ime, dok bi treći govornik mogao biti neko iz SUBNOR-a ili njenih prijatelja koji su još živi.

Generalni sekretar vlade Veljko Odalović je izjavio da se očekuje da će na sahranu sigurno doći predstavnici iz zemalja regiona koje su nekad bile u sastavu SFRJ, a da je moguće i "šire interesovanje". On je izrazio žaljenje što se zakasnilo sa ispravljanem nepravdi prema Titovoj udovici, dodavši da je uveren da će to učiniti vreme i istorija.

[quote_box_center]Jovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju. Rođena je decembra 1924. godine u zaseoku Pećanekod Korenice, u Lici, tadšnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Udovica Josipa Broza Tita, neprikosnovenog lidera socijalističke Jugoslavije i doživotnog predsednika SFRJ, kako je navođeno u njenim zvaničnim biografijam, imala je 17 godina kada je postala članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Poput brojnih drugih njenih zemljaka u NOB-u je učestvovala od 1941. godine. Gotovo čitava njena porodica stradala je tokom drugog svetskog rata. Jovanka Broz, devojačko prezime Budisavljević, iz rata je izašla kao dobitnik dva ordena za hrabrost, potpukovnik JNA, i noslac Partizanske spomenice 1941. [/quote_box_center]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.