Šahovski genije Andrej Ljepić

VIDEO K9: Osmogodišnji Andrej Ljepić šahovski je genije koji je dvostruki prvak Srbije u brzinskom i redovnom šahu u svojoj kategoriji i koji se plasirao na Svetsko prvenstvo u Brazilu i Evropsko u Rumuniji.

0
1867

Andrej bi krajem avgusta trebalo da otputuje u Brazil na Svetsko prvenstvo u šahu, a početkom septembra takmičenje nastavlja u Rumuniji na Evropskom.

Kako je njegova majka Marijana Ljepić rekla, put i boravak tamo su veoma skupi i ne znaju da li će mali šampion otputovati. Ta takmičenja su neophodna jer on već sada, sa nepunih osam godina ima sve preduslove da postane majstorski kandidat. Za to mu je potrebno da ide na turnire i na njima obezbedi još 200 bodova i da zvanično postane šahovski majstor. Niz diploma, medalja i pehara osvojio je za manje od dve i po godine igranja šaha.

“Ja sam počeo sa pet i po godina. Počeo sam da dolazim ovde u školicu, a sa šest godina krenuo sam kod velemajstora Gorana Kosanovića individualne treninge”, naveo je Andrej.

Andrej očekuje da u Brazilu bude među prvih deset na svetu. Za to se priprema i njegov trener, koji mu je uveo tri individualna treninga nedeljno. Trenutno u njegovoj kategoriji nema pravog takmaca.

“Oni su dobri šahisti, svi vežbaju. Neće niko da izostaje jer vežbaju i napreduju, moram i ja da vežbam kako bih napredovao. Dnevno igram šah, dve-tri partije s tatom, pa igram s dedom, pa opet s tatom, ali ih pobeđujem, pa mi je dosadilo. Igrao sam prvi put ligu i onda sam igrao sa šahistom koji ima 73 godine. I pobedio sam ga. On je stariji od dede”, kazao je Andrej.

Andrej je odličan učenik, voli matematiku, trenira košarku, ima petogodišnjeg brata i dvogodišnju sestru koje jako voli i s njima provodi vreme kad god ne igra šah koji je za njega igra razmišljanja.

“Zavoleo sam šah zato što mi je nekako mozgić igra, tako sam je nazvao i zavoleo sam šah zato što je lepo kad te svi vole, hvale da si najbolji. Kad sednem s protivnikom pripremam se za partiju i igram najače što mogu”, priča dvostruki šahovski prvak Srbije.

Ukoliko Andrej, mali genije za šah, ne posustane u pobedama, do kraja osnovne škole sve su šanse da postane velemajstor kao njegov učitelj Goran Kosanović. On igra u Šahovskom klubu “Dame” u kom se neguju talenti, upravo u najmlađim kategorijama i oni su uvek dodbrodošli.

Paradoksalno je da osnivač ovog kluba Stanislav Klišanić Deka ne igra i ne zna da igra šah, ali je on klub osnovao jer je njegova unuka Stanislava Nedeljković bila šahiskinja i najmlađi ženski nacionalni sudija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.