Šah – umetnost uma

VIDEO K9: Naše bake su u školama učile krasnopis, naše mame domaćinstvo, a naša deca bi mogla da uče šah. Postoje razna šahovska udruženja koja okupljaju šahiste različitih starosnih uzrasta, u kojima ima i dece koja su pravi šampioni u ovom sportu.

0
420

Ženski šah je kod nas prilično zapostavljen, ali grad Novi Sad ima najveći broj prvoligaških ženskih ekipa.

U Šahovskom klubu Jugović došli su, povodom 8. marta, na ideju da organizuju takmičenje na kojem su učestvovale samo žene.

“Smatram da treba svake godine da bude sve veći broj i naših i stranih igračica iz mlađih kategorija koje su tu, od 20. do 22. godine, zato što je to perspektiva srpskog šaha. Lena Miladinović koja ima 22 godine je na ovom turniru zauzela prvo mesto, drugo mesto je bila Danijela Petrović iz Čuruga i na trećem mestu je možda najveća perspektiva srpskog šaha, Teodora Injac, koja je omladinska prvakinja sa svojih 15 godina”, istakao je dr Miroslav Kopanja, direktor ŠK Jugović.

Taj Osmomartovski turnir šahistkinjama je bio odlično zagrevanje za ovogodišnji Kup Srbije, za koji su pripreme uveliko u toku.

Srbija bi u nekom budućem periodu mogla iznedriti i vrhunske velemajstore, s obzirom da su, prema Kopanjinim rečima, uspeli da se izbore da šah bude jedan od izbornih predmeta u školama.

“Moram da naglasim da je to velika stvar za šah i videlo se sad već na ovim takmičenjima u okviru školskog sporta. Da je veliki broj novosadskih škola uzeo učešće i organizovao turnire na nivou škole, a najbolji su se plasirali na nivou grada u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji”, naveo je Kopanja.

Članarina u šahovskim klubovima je besplatna i svi, kako je rekao, mogu da dođu da se zabave, a kasnije ukoliko budu želeli i da se takmiče.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.