Sadhguru u Beogradu

VIDEO K9: Osiromašivanje zemljišta je najhitniji ekološki izazov ovog vremena, a u misiji reševanja ovog globalnog problema predstavnik velikog međunarodnog pokreta „Svesna planeta – Spasimo zemljište“, Sadhguru, bio je danas i u Beogradu.

0
88

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas na Trgu republike u Beogradu da dočeka i čuje Sadhgurua u misiji spasimo zemljište.

Sadhguru, ili Jaggi Vasudev, krenuo je 21. marta iz Londona na 30.000 kilometara dugo putovanje kroz Evropu i Bliski istok u pokušaju da „spasi tlo“, upoznajući slavne ličnosti, ekologe i uticajne ljude u 26 zemalja kojima će proći na tom putu.

Danas je stigao u Beograd, gde su ga uz pesmu i miris sandalovine sa zapaljenih štapića dočekale stotine istomišljenika, a pozdravio ga je i ambasador Indije.

Reč je zapravo o velikom međunarodnom pokretu „Svesna planeta – Spasimo zemljište“ joji je predstavljen u našem gradu koji se time priključio kampanji „Save Soli – Spasimo zemljište“ koja je već promovisana u Londonu, Amsterdamu, Berlinu, Ljubljani, Rimu, Parizu i Frankfurtu.

Ovaj pokret nastoji da zadobije podršku građana u državama širom sveta i podstakne vlade da usvoje politiku zasnovanu na merama za oživljavanje zemljišta i zaustavljanje njegovog daljeg uništavanja. Projekat, vodi lider ekoloških pokreta u Indiji proglašen za jednog od 50 najuticajnijih Indijaca, Sadhguru, u partnerstvu sa UN.

Sadhguru smatra da je jedan od glavnih uzroka osiromašivanja zemljišta industrijalizacija poljoprivrede, a među glavnim uzrocima su i potrošnja mesa u ishrani i ispaša stoke, kao i korišćenje previše veštačkog đubriva. Posledice osiromašenog zemljišta prema njegovom mišljenju su narušeno ljudsko zdravlje, opadanje udela organske materije u zemljištu, uspostavljanje začaranog kruga poplava i suša, kao i nedostatak hrane koji može izazvati građanske sukobe.

O ovome su čuli i okupljeni u Beogradu pre nego što je Sathguru na svom motoru otišao dalje.

On će svoje putovanje završiti u južnoj Indiji, gde njegova Fondacija Iša već sprovodi veliki projekat „Kaveri zove‟. Cilj projekta jeste da omogući sadnju 2,42 milijardi stabala na privatnim poljoprivrednim gazdinstvima u slivu reke Kaveri, kako bi bila obnovlena ozbiljno isušena reka. Do sada je „Kaveri zove‟ omogućio da 125.000 zemljoradnika zasadi 62 miliona stabala kako bi oživeli zemljište i obnovili reku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.