SAD pokreće istragu protiv vodećih tehnoloških kompanija

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je da otvara istragu o velikim kompanijama za digitalnu tehnologiju o tome učestvuju li u antikonkurentskim praksama.

106

Istragom žele utvrditi da li su vodeće online platforme na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima.

Ministarstvo pravosuđa nije objavilo koje su to kompanije, ali je naglasilo da će u razmatranje uzeti u obzir zabrinutost o “pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na internetu”.

“Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu delovati na način koji ne odgovara zahtevima potrošača”, izjavio je pomoćnik državnog tužioca Makan Delrahim, koji je na čelu Odela za zaštitu tržišne konkurencije.

U junu je Reuters preneo da Ministarstvo pravosuđa sprema istragu o tome da li su Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet Google zloupotriebili svoju tržišnu moć.

Tehnološke kompanije suočavaju se sa neuspehom u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta, podstaknute zabrinutošću među zakonodavcima i grupama potrošača kako imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima. (balkans.aljazeera.net)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.