SAD obeležavaju 11. septembar

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju 14 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington. U ovim napadima koji su izvedeni 11. septembra 2001. godine poginulo je 2.977 ljudi.

591

Glavna ceremonija, kao i prethodnih godina, biće održana u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, čime će se obeležiti sećanje na rušenje dve “kule bliznakinje”, napad na Pentagon i pad aviona u Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine.

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok će uveče dva snopa uperiti plavu svetlost ka nebu kako bi podsetili na srušene kule Svetskog trgovinskog centra, najavljuju američki mediji.

U okviru obeležavanja godišnjice terorističkih napada, predsednik SAD Barak Obama posetiće vojnu bazu u mestu Fort Mid u Merilendu, prenosi AP.

Skoro 3.000 ljudi je stradalo kada su dva oteta aviona udarila u “kule bliznakinje” u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji na današnji dan 2001. godine.

Terorističke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom sveta.

Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu, što je odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama.

Prvi avion “Amerikan erlajnsa” je, u 8.46 sati, udario u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije “Junajted” udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sedište Pentagona.

Iz “kula bliznakinja” u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.