SAD i 14 članica EU proteruju ruske diplomate zbog slučaja Skripalj

SAD, 14 članica Evropske unije, Ukrajina i Kanada odlučili su da proteraju deo diplomatskog osoblja Rusije iz svojih zemalja kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

258

SAD su odlučile da proteraju 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, dok će EU, prema rečima njenog neimenovanog zvaničnika, proterati više od 30 ruskih diplomata, prenosi Asošiejted pres.

Nemačka i Poljska proteruju po četiri ruske diplomate, Češka i Litvanija po tri, dok Holandiju i Italiju moraju da napuste po dva pripadnika ruskog diplmatskog osoblja.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da će narednih dana i nedelja članice Unije možda preduzeti i dodatne mere koje uključuju nova proterivanja ruskih diplomata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oštro je kritikovalo proterivanje svojih diplomata iz SAD i članica EU i NATO i navelo da će odgovoriti na te poteze.

Rusko Ministarstvo je ponovilo da su neosnovane britanske optužbe na račun Rusije u slučaju Skripalj i da britanski saveznici “slepo slede načelo evroatlantske solidarnosti kršenjem principa zdravog razuma, normi civilizovanog međunarodnog dijaloga i međunarodnog prava”.

Moskva će odgovoriti na odluku SAD i zemalja EU da proteraju deo diplomatskog osoblja Rusije zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Podrazumeva se da taj neprijateljski korak te grupe država ne može proći bez posledica i mi ćemo reagovati”, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da taj “provokativni korak” solidarnosti sa Londonom predstavlja “liniju konfrontacije” usmerenu ka eskalaciji. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.