Sačuvati zdravlje na preko 30 stepeni

VIDEO K9: Visoke dnevne temperature utiču na sve kategorije stanovništva i ne biraju godine, kažu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, koji tokom toplotnog talasa imaju i preko sto intervencija dnevno.

0
14

Nakon osveženja koje nam je stiglo tokom vikenda, krajem ove nedelje meteorolozi ponovo najavljuju temperature iznad 30 stepeni. Tokom petnaestak dana proteklog toplotnog talasa, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad imao je veliki broj poziva zbog tegoba sugrađana izazvanih upravo vrućinom.

Među starijom populacijom uglavnom su se javljali pacijenti koji imaju neko od hroničnih oboljenja, kazao je dr Zoran Krulj PR Zavoda za hitnu medicinsku pomoć NS, ali nisu izostali ni pozivi mlađih Novosađana.

Visoke temperature, naglasio je Krulj, podjednako ugrožavaju sve kategorije stanovništva, bez obzira na njihove godine. Najvažnija preporuka je izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 časova, ukoliko je to moguće, a ukoliko nije, treba unositi dosta tečnosti, obratiti pažnju na redovnu ishranu, a telo i glavu obavezno treba zaštiti od sunca primerenom odećom, što je naročito važno kod dece zbog sunčanice. Nagla promena vremena poput ove tokom vikenda predstavlja takođe veliki rizik za zdravlje.

Takođe je podsetio vozače da pre ulaska u automobil rashlade vozilo, jer su na visokim temperaturama smanjene motorne i refleksne aktivnosti što povećava mogućnost nastanka saobraćajnog traumatizma i nezgoda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.