Sačuvati upravljanje javnom imovinom

VIDEO K9: Gradovi i opštine su, prema zakonu o javnoj svojini, dužne da popišu svoju javnu svojinu, ili će ona biti preneta na Direkciju za imovinu Republike Srbije. Projekat „Upravljanje javnom imovinom“ doprineće da se obaveze lokalne samouprave usklade sa najboljom evropskom praksom.

388

Projekat „Upravljanje javnom imovinom“ vredan preko 147.000 evra finansira Evropska unija u iznosu od oko 112.000 evra u okviru programa EU Exchange 4, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Grad Novi Sad je koordinator projekta, a opština Apatin koaplikant.

Cilj je da se doprinese savremenom upravljanju javnom imovinom u dve opštine. Važno je istaći činjenicu da sve razvijene zemlje imovinu koju poseduju koriste u funkciji punjenja budžeta, rekla je menadžer projekta, dok u Srbiji javna svojina predstavlja rashodovanu stranu budžeta.

Upravljanje javnom imovinom, odnosno posledice koje loše upravljanje ima po budžete lokalnih samouprava, jedno od ključnih pitanja koje se izdvojilo i u radu nadležnog Ministarstva.

[quote_box_center]Lokalnim samoupravama u Srbiji omogućeno je da dobiju bolje procedure, bolju opremu ili obučeniji kadar koji će na pravi način moći da registruje imovinu, a zatim i da adekvatno upravlja njome – naglasio je Ivan Bošnjak, ministar državne uprave i lokalne samouprave.[/quote_box_center]

Šef operativnog sektora 2 u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Hose Gomez naglasio je da se značaj koji Evropska unija pridaje lokalnim samoupravama ogleda u obimu sredstava koje ulaže za programe podrške.

Prema njegovim rečima, efikasno upravljanje javnom imovinom treba da doprinese povećanju prihoda lokalnih samouprava, kao i privlačenju investicija koje će omogućiti zapošljavanje većeg broja ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.