Sačuvajmo pčele od insekticida

VIDEO K9: Kada bi pčele nestale, čoveku bi ostalo četiri godine života, tvrdio je Albert Ajnštajn. Osim toga, poznato je da pčele najdirektnije utiču na poljoprivrednu proizvodnju, na povećanje prinosa i kvalitet plodova voća.

0
616

Medonosnoj pčeli pripada najvažnija uloga u oprašivanju poljoprivrednih kultura, jer nijedna vrsta insekata u periodu oprašivanja ne može posetiti više cvetova od pčele.

Medonosne pčele tako povećavaju prinos i kvalitet roda, međutim nesavesnim prskanjem biljaka insekticidima, poljoprivrednici ubijaju i pčele i svoj rod.

“Mislim da treba da skrenem pažnju i apel svim ljudima koji nešto imaju od kultura koje cvetaju da vode računa kada će to prskati, kada će štititi. Mi znamo da oni to ne mogu da, bez zaštite te proizvode proizvode. Sad je to bilo naročito interesantno kod ove uljane repice, jer takva je bila klima, takva je bila toplota da se sjajnik puno namnožio i da je praktično vršio invaziju na uljanu repicu. Pa je ta uljana repica morala čak u nekim slučajevima i dva-tri puta da se tretira da bi se on suzbio, ali moramo biti stalno na vezi, pčelar i taj koji koristi insekticide, da ne bi došlo do stradanja pčela”, rekao je Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Prema rečima Anđelkovića, kod suncokreta i uljane repice, pčele povećavaju prinos od 10 do 30 procenata, u povrtarstvu prinos povećavaju oko 30 procenata, dok je u voćarstvu povećanje prinosa i preko 50%.

Prethodne godine, zbog neblagovremenog tretiranja voća, stradalo je 300 košnica u Šidu.

“Najveći problem nas pčelara individualaca, kada dođe i kad ispred svojih košnica vidi gomilu mrtvih pčela i ne može im nikako, nikako pomoći. Jednostavno, tada dolazi do jednog psihičkog stresa, do jednog opšteg stresa kod pčelara i često se postavlja pitanje da li da dalje pčelari ili da više ne pčelari pošto se takve stvari događaju”, naveo je Anđelković.

On kaže da je rešenje u tretiranju biljaka pre cvetanja ili tretiranje insekticidima koji su manje opasni za pčele i to prskanjem u večernjim satima, kada one prestaju da lete. Postoji zakon koji zabranjuje prskanje biljaka tokom cvetanja, ali kako Anđelić navodi, pčelarima nije cilj da se tuže sa voćarima, jer su na istom zadatku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.