Šapčanin priveden zbog krivolova

VIDEO K9: Pedesetčetvorogodišnji muškarac je uhapšen u Šapcu pod sumnjom da je izvršio krivično delo Zlostavljanje i ubijanje životinja. Upozoravamo da prilog sadrži uznemirujuće snimke.

0
72

Zbog lova nezakonitom zamkom i povređivanja mišara (Buteo buteo), strogo zaštićene ptice grabljivice iz porodice jastrebova, uhapšen je pedesetčetvorogodišnji M. N. iz Šapca kome je određen pritvor zbog sumnje na krivična dela Zlostavljanje i ubijanje životinja i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 28. decembra je dobilo prijavu građana da se u selu Skupljen, nadomak Šapca, u zakonom zabranjenoj zamci (kljusa) nalazi povređeni mišar. Alarmirana je Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije koja je ustanovila da je osumnjičeni, na neobrađenoj parceli svega 50 metara od magistralnog puta, postavio kavez sa dva goluba visokoletača, na koji su stavljena kljusa – zakonom zabranjena zamka koja se u prošlosti koristila za lov na krupnu divljač. Mišar je zatečen u lošem stanju, sa otvorenim prelomom noge.

Brzom akcijom policijskih službenika iz Vladimiraca, koju je koordinisala Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala, za samo nekoliko sati otkriven je počinilac, kojem je istog dana određen i pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja. Za ova krivična dela predviđena kazna koja varira od novčane do zatvorske u trajanju do tri godine u slučaju Zlostavljanja i ubijanja životinja, odnosno zatvorske kazne u trajanju od 6 meseci do 5 godina u slučaju Uništenja i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra. Mišar je, nakon izvršenog policijskog uviđaja, zbrinut u lokalnoj veterinarskoj ambulanti. Ptici je amputirana jedna noga i sada nalazi u Beogradskom zoo vrtu, gde je pod stalnim nadzorom biologa i veterinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.