Sa oružjem u školi i nasilnici i žrtve

VIDEO K9: Oko 11 posto novosadskih srednjoškolaca donosilo je neko oružje u školu, jedan je od podataka istraživanja iznetog u radu profesorki Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Bojane Dinić i Valentine Sokolovske, koji je objavljen u Zborniku Instituta za pedagoška istraživanja.

0
63

Rad profesorki Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Bojane Dinić i Valentine Sokolovske, baziran je na širem projektu vršnjačkog nasilja koji je finansirao Grad Novi Sad, a istraživanje je podstakla majska tragedija prošle godine u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, u nameri da dobiju odgovor na pitanje koji su to individualni i kontekstualni činioci iz porodičnog i školskog domena povezani sa nošenjem i sa upotrebom oružja u školi.

Podaci koji su dobijeni analizom individualnih i kontekstualnih činilaca iz porodičnog i školskog domena, navodi Dinić, uklapaju se u postojeće rezultate o tome koji su činioci povezani sa vršenjem različitih vidova vršnjačkog nasilja, fizičkog, verbalnog ili relacionog.

Važnije od toga, kako je istakla, jeste ustanovljena razlika između učenika koji nose oružje i onih koji ga upotrebljavaju, odnosno napadaju nekoga oružjem, što je, prema njenom mišljenju, glavni doprinos ovog rada.

Za razliku od njih, učenike koji su upotrebili oružje karakteriše nešto drugačiji sklop i oni su šešće nasilnici nego što ga trpe, kaže Dinić,

Kada je reč o prevenciji, iskustva iz drugih zemalja koje imaju učestalije pojave nošenja i upotrebe oružja u školama pokazuju da prisustvo policajaca i detektora metala u školi nije dobra strategija jer šalje zapravo poruku da škola nije bezbedno mesto, navodi Dinić. Umesto toga treba jačati zajednicu škole, od jačanja poverenja učenika u nastavnike, otvorene komunikacije između nastavnika i roditelja i njihovog zajedničkog nastupa u rešavanju problema, što bi, kako je rekla, bio pravi put na kojem, međutim, treba da se radi još od predškolske ustanove pa do završetka školovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.