Sa časa na praktičan rad u kompanije

VIDEO K9: U Novom sadu danas je predstavljen Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

0
381

Skupština Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju novembru 2017. godine. Prema tom modelu realizacije stručne nastave u srednjim školama, učenici će kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi, kao i učenje kroz rad kod poslodavca, sticati kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Predstavnicima škola, kompanija i gradske administracije predstavljen je ovaj model na skupu u organizciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Ovo što mi danas radimo i što ćemo danas ovde predstaviti jeste novi zakon o dualnim studijama, predstavićemo pravilnike koje smo doneli prošle godine o dualnom obrazovanju, o srednje stručnom obrazovanju i govorićemo o učinku kompanija u razvoju preduzetničkih kompetencija, zato što je jako važno da mladim ljudima razvijemo kritičko mišljenje, kreativno mišljenje i inovativno mišljenje”, rekla je prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje.

Ove godine se daje veliki značaj lokalnim samoupravama, jer kako kažu, upravo one predstavljaju sponu između privrede i obrazovanja, a sve sa ciljem stvaranja kvalitetnih stračnjaka u svim poslovnim branšama.

“Nakon 40 godina se vraćamo simbiozi privrede i obrazovanja, ono što je razdvojeno sad se spaja i krajnje je vreme bilo da se to uradi, ono šro se davno znalo da srednje škole egzistiraju na način da deca ne uče ono što bi trebalo da uče, dobijaju radnu knjižicu odmah po školovanju nego moraju dosta toga da urade još posle toga, da uče da promene profile i da dođu do zapošljavanja, to treba da se promeni sad ovim novim modelom obrazovanja”, naveo je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar obrazovanja.

Pre dve godine grad Novi Sad je doneo plan upisa đaka u srednje škole kojim po prvi put predviđeno dualno obrazovanje, a koje se trenutno sprovodi u četiri novosadske srednje škole.

“Mislim da tačno 264 učenika u srednjim školama u Novom Sadu pohađa smerove odnosno profile za koje je predviđeno dualno obrazovanje i naravno ne želimo da se na tome zaustavimo, nego da nastavimo da širimo tu priču, naravno u kordinaciji sa ministarstvom i sa svim ostalim faktorima, veoma je bitno čuti i mišljenje privrednika, realne privrede koje su njihove potrebe, koji im profili trebaju, kakava nastava u praktičnom smislu treba da se organizuje u kordinaciji sa njima”, istakao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Program dualnog i preduzetničkog obrazovanja potrebno je, prema rečima organizatora, što više implementirati u naše obrazovanje, a broj đaka koji će naredne godine pohađati profile dualnog obrazovanja, biće poznat kada bude završen rad na planu upisa u narednu školsku godinu koji je u izradi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.