Rusko-ukrajinski sukob i Srbija

VIDEO K9: O rusko-ukrajinskom sukobu i poziciji Srbije u odnosu na Istok i Zapad, u emisiji Otvoreni ekran govorio je politikolog i novinar Boris Varga.

0
56

Jučerašnja izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Moldaviji, na Samitu evropske političke zajednice u Kišinjevu, da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, veoma je dobra vest za našu zemlju i dobar signal Zapadu i proevropskoj Srbiji, ocenio je politikolog i novinar Boris Varga.

Stanovnici Ukrajine su drevna staroruska nacija sa prostora srednjevekovne države  Kijevske Rus’i, koja je u XX veku preuzela novi etnonim Ukrajina, koji današnja Rusija negira, naveo je Varga, koji je međunarodno novinarstvo magistrirao u ukrajinskom Lavovu, govoreći o rusko-ukrajinskim odnosima.

Posle pribaltičkih republika, ukrajina je jedna od zemalja postsovjetskog bloka koja se, možda, najiskrenije opredelila za pridruživanje evopskim integracijama, iako Evropska unija nije uvek bila najotvorenija prema toj državi, smatra Varga.

Privrženost evropskim idejama leži i u geopolitičkoj i geografskoj bliskosti Ukrajine sa Evropskom unijom, zaključio je Varga, jer je Ukrajina ipak srednjeevropska država, uprkos tome što je konsolidovana iz dva dela, istočnog kijevskog koji se oslanja na tradiciju kijevske rusije i drugog, galičko-volinske tradicije i istorije koja se oslanjala na Zapadnu Evropu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.