Ruska vojska objavila nove slike o razaranju Palmire u Siriji (Video)

Ruska vojska objavila je danas fotografije o razaranju antičkog grada Palmire u Siriji, koji su džihadisti Islamske države ponovo zauzeli u decembru 2016. godine.

0
471

Na fotografijama i snimicima bespilotnih letelica prikazana je Palmira kako je izgledala 6. juna 2016. pod kontrolom sirijskih vlasti, kao i 5. februara 2017. u rukama džihadista.

Na snimcima se može uočiti novo uništavanje Tetrapilona, drevne kapije sa 16 stubova, koja predstavlja ulaz u rimski amfiteatar.

“Slike jasno pokazuju da su teroristi uništili i centralni deo amfiteatra, kao i stubove Tetrapilona”, navodi u saopštenju rusko Ministarstva odbrane.

Palmira, koja je nekada povezivala Persiju, Indiju i Kinu s Rimskim carstvom i Sredozemljem, već je pretrpela razaranja u operacijama Islamske države koja ju je prvi put zauzela u maju 2015. godine.

Džihadisti su za 10 meseci okupacije Palmire uništili brojne relikvije, a većina stanovnika napustila je grad.

Palmira je u decembru ponovo pala u ruke Islamske države, samo devet meseci pošto su je sirijske snage uz pomoć ruske vojske oslobodile u zajedničkoj ofanzivi.

Palmira, često među sirijskim stanovništvom nazivana “pustinjskom nevestom”, takođe je važan strateški put izmedju Damaska i istoka susednog Iraka, a u njoj je pre rata započetog 2011. godine živelo oko 65.000 stanovnika. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.