Rusija: Osmorica rudara od petka zarobljeni u poplavljenom rudniku

Ruske spasilačke službe su pokušale da ostvare kontakt s osmoricom rudara koji su od petka zarobljeni u poplavljenom rudniku dijamanata u Sibiru.

0
421

Iz rudnika “Mir” u Jakutiji, u koji se u petak izlilo 300.000 kubnih metara vode, evakuisana su 143 rudara, dok ih je osam ih je ostalo u rudniku i vode se kao nestali.

Spasioci su juče počeli da pretražuju rudnik ne bi li pronašli rudare. Danas su do podneva “uspeli da prođu nekoliko stotina metara uskih prolaza” i “očekuje se da danas pokušaju da putem cevi stupe u kontakt sa zarobljenim ljudima”, navela je Alrosa u saopštenju.

Posao spasilaca je otežan blatom koje blokira pojedine hodnike i mora biti uklonjeno. Da bi se sprečila nova poplava, danas su postavljene dve pumpe.

Ruski istražni komitet, telo zaduženo za najvažnije slučajeve, objavilo je danas zvanično otvaranje istrage o eventualnom kršenju bezbednosnih protokola, za šta je zaprećena kazna od tri godine zatvora.

Komitet je saopštio da su istražitelji već preuzeli dokumentaciju, pre svega o uputstvima datim radnicima, i ispitali 94 zaposlena u kompaniji.

Rudnik “Mir” je u upotrebi od 1958. i nalazi se na ruskom Dalekom istoku, oko 4.000 kilometara od Moskve. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.